ian wachtmeister

Ian Wachtmeister talade i tisdags för KDU-Stockholm. Tidigare har han varit partiledare för Ny Demokrati och rådgivare åt Jimmie Åkesson. (Foto Expo)

Wachtmeister talade för KDU

Publicerad 2014-01-30

Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati och Jimmie Åkessons rådgivare under förra valrörelsen talade för Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Stockholm på tisdagen. KDU:s distriktsordförande Carl-Johan Schiller menar att Wachtmeister har spännande erfarenheter att dela med sig av.

– KDU i Stockholm har i flera års tid kontinuerligt bjudit in talare, från näringslivet och politiken. De får komma och prata under olika rubriker. Wachtmeister var inte där för att hålla ett politiskt föredrag, utan han var där för att prata om sina erfarenheter, säger Carl-Johan Schiller ordförande för KDU i Stockholm

Ian Wachtmeister har varit ledare för det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati. I valrörelsen 2010 agerade han rådgivare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Efter Sverigedemokraternas riksdagsinträde samma år talade han på partiets konferens. Då menade han att Sverigedemokraternas syn på invandring hade stora likheter med Ny demokratis.

– Vi som distrikt gör inte uttalande om människors politiska gärning. Vi är inte överens i alla frågor. Men som Wachtmeister själv sa. Nästa gång kan ni bjuda in någon från det kommunistiska partiet. Det är alltid bra att höra andra människors åsikter och det håller jag med om, säger Carl-Johan Schiller, och tillägger KDU motsätter sig den integrationspolitik som Ny demokrati stod för, säger Schiller.

Varför bjöd ni in Ian Wachtmeister?

– Vi är unga kristdemokrater och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta i partiet och vara med och forma politiken. Då är det intressant att lyssna på människor som varit i den här världen och världen utanför.

Söker ni inspiration från honom?

– Inspiration eller tips. När man har verkat inom politiken och näringslivet så länge som han, så har man spännande erfarenheter, säger Schiller.

Ian Wachtmeister har tidigare haft kontakter med KDU:s moderparti Kristdemokraterna. 2006 framträdde Ian Wachtmeister tillsammans med den tidigare partiledaren Alf Svensson på torgmöten. Wachtmeister stödde Svenssons Europavalskampanj och har av Alf Svensson beskrivits som en vän.

Kristdemokraterna säger till Expo Idag att det är upp till ungdomsförbundet vilka de väljer att bjuda in som föreläsare.

– När det kommer till migrations- och invandringsfrågor har vi en generös inställning till det. Vi står inte bakom den politik som Wachtmeister drev. Vi tror att invandring är bra för Sverige. KDU är fristående. De har väl tänkt ut vad de vill diskutera med honom, säger Johanna Jämstorp, presstalesperson för Kristdemokraterna.

Hade Kristdemokraterna kunnat tänka sig att bjuda in Wachtmeister?

– Vi har inga planer på det.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro