jomshof

På måndagen meddelade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att SDU:s ledarduo utesluts. (Foto: Expo)

Analys: Striden är inte över

Publicerad 2015-04-28

De interna striderna i Sverigedemokraterna är långt ifrån över. Till skillnad från tidigare har SD-ledningen nu en radikal miljö bortom partiet att ta hänsyn till. Deras kritik mot ledningens maktmissbruk och hyckleri kommer att sätta spår bland partiets gräsrötter.

Beskedet var väntat. Efter veckor av ordkrig och interna strider beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse under måndagen att SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, tillsammans med ytterligare fem personer, ska uteslutas ur partiet. Det blev inte den massuteslutning som partiledningens kritiker talat om. Striden går trots det till historien som ett av blodigaste interna bråken någonsin i Sverigedemokraternas historia. 


Och den lär inte ta slut.

Redan samma dag som partistyrelsen tog sitt beslut meddelande William Hahne och Gustav Kasselstrand att de inte ställer upp till omval vid ungdomsförbundets kongress i höst. Istället kliver Jessica Ohlsson – lierad med Kasselstrand och Hahne – fram som ny kandidat. Om hon väljs till ordförande kommer ungdomsförbundet behålla sin profil som en radikal opposition mot moderpartiet.

Frågan är om hon lyckas. Det stöd i ungdomsförbundet som SDU-toppen i början av konflikten lutade sig emot tycks ha stoppat i styrka. I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet krävde betydande delar av ungdomsförbundet lokalavdelningar ledningens avgång. Med andra ord går ungdomsförbundet troligen mot ytterligare en ledarstrid.

Den kommer i sin tur avgöra hur partiet kommer att förhålla sig till sitt ungdomsförbund. Redan idag cirkulerar det uppgifter om att moderpartiet funderar på att bilda någon form av parallell struktur till ungdomsförbund – en intresseorganisation för ungdomspolitiker inom partiets ramar som blir lättare att kontrollera.

Samtidigt har lojala till Kasselstrand och Hahne ambitionen att återuppliva konflikten på Sverigedemokraternas landsdagar genom en motion om att ogiltigförklara uteslutningarna. Vad som händer i partiet och ungdomsförbundet är en sak. Lika intressant är vad som sker i extremhögerns utmarker där SDU-toppens opposition mot partiet har omfamnats. Sverigedemokraternas besked om att fälla varje regering som inte går partiet till mötes i migrationspolitiken sågs som ett steg i rätt riktning. I och med striden med SDU-toppen har Mattias Karlsson och partiledningen istället anklagats för maktmissbruk och hyckleri. Gentemot väljarna tjänar partiet på att kunna påvisa att man håller rent. Men problemet för partiet är att det politiska landskapet bortom Sverigedemokraterna numera har möjlighet att påverka Sverigedemokraternas gräsrötter. Fria Tider, som av Mattias Karlsson, pekats ut som nyfascistisk är en nyhetssajt som många av partiets företrädare och sympatisörer faktiskt följer. Så kritiken mot partiledningen kommer att fortsätta och den måste partiledningen förhålla sig till.Om det är något som skiljer den här konflikten från andra så är det kanske just det. Tidigare har Sverigedemokraterna riskerat lite när partiet rensat bort interna kritiker och personer som inte håller sig till den utstakade vägen. De har kastats ur och försvunnit in i den politiska marginalens skuggvärld. Nu är läget annorlunda. Det finns en miljö bortom Sverigedemokraterna som partiet för första gången på allvar måste förhålla sig till. Den samlar upp de där utesluta och bittra före detta sverigedemokraterna och kräver ett Sverigedemokraterna som inte sviker resten av den nationella rörelsen.

Det är en strid som inte lär försvinna i och med de senaste uteslutningarna.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro