Brände bilar för att värva röster till Front national

Publicerad 2015-09-07

Sex aktivister för franska Front National, varav två förtroendevalda, stod i onsdags inför rätta i Meaux nordost om Paris för bland annat mordbrand vid flera tillfällen, hakkorsklotter och falska polisanmälningar.

Den 25-årige ledaren Adrien Desport, tidigare nummer två på partiets lista i departementet, riskerar fyra års fängelse. Han är tidigare dömd för olaga vapeninnehav och användande av falsk polislegitimation.

En natt i april brändes totalt 13 bilar i den lilla orten Mitry Mory. När ägarna stod chockade utanför sina hus kom en sympatisk man fram till dem, skakade hand och sade ungefär:

– Det som har hänt dig kan du skylla på kommunisterna i stadshuset som inte sätter stopp för laglösheten. Här har du mitt visitkort, jag är med i Front National och vi ställer upp på att hjälpa sådana som du.
Det var ligaledaren.

Deras minst sagt egendomliga metod att sprida rädsla för att vinna stöd för Marine Le Pens parti har i franska medier setts som en följd av att ett populistparti växer snabbt och måste hitta nya företrädare på orter där partiet tidigare inte varit aktivt. Då blir det si och så med personkollen på dem som engagerar sig.
Den förklaringen framfördes också av en av de åtalades advokater i rättegången. Ledaren Desport var dömd redan för vapenbrott redan när han gick in i partiet.

Inför sina brandraider – då ligan också målade hakkors och klottrade "hora" på folks dörrar, några av dem andra FN-sympatisörer – laddade de upp med alkohol och droger hemma hos ledaren. Tillsammans tittade man också på hans favoritserie på tv – House of Cards med den hänsynslöse politikern Frank Underwood.
Desport har tidigare sökt psykisk vård för depression och ångestattacker.
Erik Sidenbladh

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA