Brände bilar för att värva röster till Front national

Publicerad 2015-09-07

Sex aktivister för franska Front National, varav två förtroendevalda, stod i onsdags inför rätta i Meaux nordost om Paris för bland annat mordbrand vid flera tillfällen, hakkorsklotter och falska polisanmälningar.

Den 25-årige ledaren Adrien Desport, tidigare nummer två på partiets lista i departementet, riskerar fyra års fängelse. Han är tidigare dömd för olaga vapeninnehav och användande av falsk polislegitimation.

En natt i april brändes totalt 13 bilar i den lilla orten Mitry Mory. När ägarna stod chockade utanför sina hus kom en sympatisk man fram till dem, skakade hand och sade ungefär:

– Det som har hänt dig kan du skylla på kommunisterna i stadshuset som inte sätter stopp för laglösheten. Här har du mitt visitkort, jag är med i Front National och vi ställer upp på att hjälpa sådana som du.
Det var ligaledaren.

Deras minst sagt egendomliga metod att sprida rädsla för att vinna stöd för Marine Le Pens parti har i franska medier setts som en följd av att ett populistparti växer snabbt och måste hitta nya företrädare på orter där partiet tidigare inte varit aktivt. Då blir det si och så med personkollen på dem som engagerar sig.
Den förklaringen framfördes också av en av de åtalades advokater i rättegången. Ledaren Desport var dömd redan för vapenbrott redan när han gick in i partiet.

Inför sina brandraider – då ligan också målade hakkors och klottrade "hora" på folks dörrar, några av dem andra FN-sympatisörer – laddade de upp med alkohol och droger hemma hos ledaren. Tillsammans tittade man också på hans favoritserie på tv – House of Cards med den hänsynslöse politikern Frank Underwood.
Desport har tidigare sökt psykisk vård för depression och ångestattacker.
Erik Sidenbladh

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro