peter lundgren

"Vi valdes in i EU-parlamentet med mandat att verka mot denna överbyråkratiska institution.", så skrev SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren i en debattartikel på Expressen. Nu visar en rapport att SD i själva verket drivit på för att flytta mer makt till EU. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Facit efter ett år: SD svek de EU-kritiska väljarna

Publicerad 2015-10-02

Sverigedemokraterna gick till val på att minska EU:s inflytande över Sverige. Väl i parlamentet har partiet drivit på för att mer makt flyttas till Bryssel, visar ny rapport.

Med det EU-kritiska budskapet "Mindre EU, mer Sverige" lyckades Sverigedemokraterna i fjolårets val till EU-parlamentet locka var tionde väljare i Sverige – mer än en tredubbling jämfört med valet fem år tidigare.

Bland annat krävde partiet en ny folkomröstning om EU-medlemskapet, drastiskt minskad EU-budget, skärpta nationella gränskontroller och ett stopp för all överstatlig inflytande över svensk arbetsmarknad.

Men efter ett år i EU-parlamentet har Sverigedemokraterna i själva verket agerat i motsatt riktning – vilket i praktiken flyttat mer makt till Bryssel. Det visar en rapport från den eu-kritiska tankesmedjan OEIC.

• I valrörelsen var SD starkt kritiska till EU:s försök att skaffa sig inflytande över svensk arbetsmarknad. I parlamentet har partiet drivit på för att få tillstånd ett särskilt EU-register över lastbilschaufförer. Vad SD möjligen missat är att detta var ett principiellt ställningstagande. Ett chaufförsregister öppnar upp för alla möjliga andra former av register på EU-nivå, till exempel lastbilsåkerier, fartyg och dess besättningar och lotsar.

• SD har röstat för ökade resurser till Frontex – EU:s gemensamma myndighet för gränskontroll – trots löftet om minskad EU-budget. Dessutom bidrar SD:s agerande till att EU:s inflytande över till exempel försvarsfrågor och polisiära frågor stärks.

Sverigedemokraterna har även vid flera tillfällen valt att inte stödja förslag som visserligen ligger i linje med deras politik, men som kommer från andra partigrupper.

• I omröstningen om EU:s budget för 2015 valde SD att rösta nej till den konservativa ECR-gruppens förslag om att begränsa EU-budgetens ständiga tillväxt.

• Under våren 2015 avstod SD från att stödja vänstergruppen GUE/NGL:s förslag om att förhindra en höjning av ledamöternas assistentersättning.

• SD valde att inte stödja den italienska Femstjärnerörelsens partiledare Beppe Grillos förslag, som sitter i samma grupp som SD, om att slopa den föreslagna höjningen av det ekonomiska stödet till EU-partier.

• SD lade också ner sina röster när den gröna partigruppen De gröna/Regionalisterna föreslog ökad insyn i hur EU-parlamentarikerna använder det ekonomiska stöd de får av skattebetalarna.
Mikael Färnbo

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro