smr

Totalt 23 nazister i Svenska motståndsrörelsen har dömts efter nazistattacken i Kärrtorp. På torsdagen meddelades dom mot nio av aktivisterna. (Foto: Expo)

Fler fängelsedomar efter nazistattacken i Kärrtorp

Publicerad 2015-03-26

Ytterligare nio nazister i Svenska motståndsrörelsen döms efter attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Samtliga döms till fängelse för våldsamt upplopp. Flera aktivister döms även för andra brott. Tidigare har domar fallit mot 14 aktivister.

Det var den 15 december 2013 som aktivister i Svenska motståndsrörelsen gick till angrepp mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Nazisterna attackerade antirasister med påkar och bengaler, kastade stenar och flaskor. En 30-årig dömdes tillexempel på torsdagen för att ha kastat en cykel mot demonstranterna.

På torsdagen meddelades domar mot nio män mellan 19 och 31 år gamla. Samtliga dömdes för våldsamt upplopp till fängelse i mellan åtta och tre månader. En 22 åring döms dessutom för hets mot folkgrupp efter ha gjort hitlerhälsning.

Flera av de aktivister som nu dömts för attacken i Kärrtorp straffas dessutom för brott i samband med andra händelser. Det handlar bland annat om skadegörelse, brott mot knivlagen, ringa vapenbrott och stöld.

Ett tillfälle som återkommer i domen är ett torgmöte i Umeå 2013 som ett 20-tal nazister deltog på. En 21 åring åtalades för att på torgmötet att kastat en flaska på en kvinna, glassplitter från flaskan träffade även ytterligare en kvinna som fick sårskador. 21 åringen friades från åtalspunkten då rätten inte kunde konstatera att det var han som slängt flaskan. Han döms dock för att gjort hitlerhälsning vid torgmötet.

Samma 21 åring åtalades för en annan misshandel i Stockholm 2013. Han misstänktes för att ha sparkat och slagit två män, tillsammans med en 22-åring, som också dömts för attacken i Kärrtorp. De båda frias dock för misshandeln då tingsrätten inte kunnat konstatera vem som utförde misshandeln.

Rättegångarna efter upploppet i Kärrtorp har delats upp i flera omgångar. Senast i februari dömdes sju aktivister till fängelse för våldsamt upplopp. I mars 2014 dömdes sju aktivister. Även en person från den antirasistiska manifestationen har dömts för mordförsök i samband med manifestationen i Kärrtorp.

Samtliga domar

Domar mars 2015
Man 31
Fängelse åtta månader för våldsamt upplopp och skadegörelse.
Mannen får dessutom en villkorlig dom från 2013 undanröjd då han återfallit i brottslighet. Domen gällde stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Man 30
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 29
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 28
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 26
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 22
Fängelse åtta månader för våldsamt upplopp, olaga hot, skadegörelse, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen.
Man 21
Fängelse sju månader för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, skadegörelse och stöld.
Mannen får dessutom en tidigare villkorlig dom från 2013 undanröjd då han återfallit i brottslighet. Domen gällde misshandel, hets mot folkgrupp och olaga hot.
Man 20
Fängelse fyra månader för våldsamt upplopp.
Man 19
Fängelse tre månader för våldsamt upplopp.

Domar februari 2015


Man 29
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 27
Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp.
Man 23
Fängelse i åtta månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
Man 22
Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp vid två tillfällen och ringa dopingbrott.
Man 20
Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
Frias från hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott.
Man 20
Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
Man 20
Fängelse fyra månader för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Domar mars 2014

Man 30
Fängelse åtta månader för våldsamt upplopp. Frias från grov misshandel.
Man 25
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp, vapenbrott, brott mot vapenlagen.
Man 25
Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
Man 19
Ungdomstjänst 70 timmar för våldsamt upplopp.
Man 18
Ungdomsvård för våldsamt upplopp.
Man 18
Ungdomstjänst 80 timmar för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, brott mot vapenlagen,
Man 17
Ungdomstjänst 50 timmar för våldsamt upplopp.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro