utr fn marine le pen

Marine Le Pens parti Front National lyckades inte vinna det franska valet i någon region, trots rekordstarkt stöd i den första valomgången.

Front national backade i andra valomgången

Publicerad 2015-12-14

Front National vann inte kontroll över någon region i den andra valomgången trots ett rekordstarkt stöd i den första omgången. Partiets misslyckande förklaras bland annat med ökat valdeltagande och taktikröstande för att hålla det högerextrema partiet borta.

I första valomgången fick Front National ett genomsnittligt stöd i landet på omkring 28 procent och i sex av Frankrikes 13 regioner blev partiet störst. På söndagen gick sju procent fler väljare och röstade jämfört med den första valomgången förra veckan. Många röstade taktiskt, alltså på den kandidat som ställde upp mot Front Nationals kandidat.

Frankrikes socialistiska premiärminister Manuel Valls höll dock inget segertal med anledning av valresultatet.

– Idag finns ingen lättnad eller triumf, inget budskap om seger. Hotet från extremhögern är långtifrån borta. Jag kommer inte glömma den första valomgångens resultat, sa han, rapporterar The Guardian.

Även om partiet inte gick fram lika mycket som i den första omgången vann det mark i flera regioner vilket stärker dess lokala inflytande. Om 18 månader är det presidentval i Frankrike. Front Nationals partiledare Marine Le Pen kommer att ställa upp.

Socialisternas partiledare Jean-Christophe Cambadélis har varnat för Front National och att vända sig till dem är som att vända sig till nazikollaboratörerna i Vichy-regimen.

– Under Vichy handlade det om judar, nu handlar det om muslimer, sa han.

Marine Le Pen har sagt att hennes parti utsatts för "intellektuell terrorism" i syfte att blockera deras väg till makten.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro