utr fn marine le pen

Marine Le Pens parti Front National lyckades inte vinna det franska valet i någon region, trots rekordstarkt stöd i den första valomgången.

Front national backade i andra valomgången

Publicerad 2015-12-14

Front National vann inte kontroll över någon region i den andra valomgången trots ett rekordstarkt stöd i den första omgången. Partiets misslyckande förklaras bland annat med ökat valdeltagande och taktikröstande för att hålla det högerextrema partiet borta.

I första valomgången fick Front National ett genomsnittligt stöd i landet på omkring 28 procent och i sex av Frankrikes 13 regioner blev partiet störst. På söndagen gick sju procent fler väljare och röstade jämfört med den första valomgången förra veckan. Många röstade taktiskt, alltså på den kandidat som ställde upp mot Front Nationals kandidat.

Frankrikes socialistiska premiärminister Manuel Valls höll dock inget segertal med anledning av valresultatet.

– Idag finns ingen lättnad eller triumf, inget budskap om seger. Hotet från extremhögern är långtifrån borta. Jag kommer inte glömma den första valomgångens resultat, sa han, rapporterar The Guardian.

Även om partiet inte gick fram lika mycket som i den första omgången vann det mark i flera regioner vilket stärker dess lokala inflytande. Om 18 månader är det presidentval i Frankrike. Front Nationals partiledare Marine Le Pen kommer att ställa upp.

Socialisternas partiledare Jean-Christophe Cambadélis har varnat för Front National och att vända sig till dem är som att vända sig till nazikollaboratörerna i Vichy-regimen.

– Under Vichy handlade det om judar, nu handlar det om muslimer, sa han.

Marine Le Pen har sagt att hennes parti utsatts för "intellektuell terrorism" i syfte att blockera deras väg till makten.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA