Gisslandramat är över i Frankrike

Publicerad 2015-01-09

Uppdaterad: Fransk polis stormade på fredagskvällen båda de platser där terrorister höll gisslan. Tre av gärningsmännen har dödats. Även fyra personer som hölls som gisslan har dödats. En misstänkt kvinna uppges fortfarande vara på fri fot.

Enligt rapporter hålls personer gisslan i kosherbutiken i Paris. Två personer ska även ha dödats. Fransk polis uppger att det är en man och en kvinna som håller gisslan och att mannen är densamme som på torsdag morgon sköt en polis till döds.

Mannen dömdes 2010 för ett misslyckat fritagningsförsök av en terrorist som dömts för ett attentat i Paris transportsystem 1990, rapporterar Guardian som citerar Reuters. Vid attentatet dödades åtta personer och 120 skadades.

Terroristerna kräver att polisen ger de två bröderna som mördade tolv personer på Charlie Hebdo och som befinner sig i en industrilokal utanför Paris fri lejd. Möts inte kravet hotar de att döda gisslan.

Enligt Reuters ska samtliga terrorister ha ingått i samma militanta jihadistgrupp.

Närmare 90 000 poliser deltar i aktionerna för att gripa terroristerna. Flera personer ska ha gripits i samband med händelserna.

Uppdatering: På fredagskvällen stormade fransk polis båda de platser där terroristerna höll gisslan. Tre av gärningsmännen har dödats. Även fyra personer som hölls som gisslan har dödats. En misstänkt kvinna uppges fortfarande vara på fri fot.

Totalt har 20 personer dödats i terroristattackerna i Frankrike. 16 gisslan fritogs, en från industrilokalen och 15 från den judiska matbutiken i östra Paris. Terroristen i kosherbutiken ringde under dagen upp den franska TV-kanalen BFM och förklarade att han attackerade butiken eftersom den var judisk.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA