Granskning av antisemitism inom hiphopen gav pris

Publicerad 2015-11-05

Samuel Nudel tilldelas årets ELSA-pris av Svenska kommittén mot antisemitism. Han får priset bland annat för sina kritiska granskningar av hur antijudiska konspirationsteorier sprids inom delar av hiphopkulturen.

Studenten Samuel Nudel, 20, är årets ELSA-pristagare för sitt arbete mot antisemitism och andra typer av fördomar.

– Jag är oerhört hedrad och stolt. Jag började intressera mig för antisemitism för runt sju år sen. Då minns jag att jag läste mycket på SKMA:s sida. Att några år senare bli tilldelad ett pris från samma organisation, det betyder väldigt mycket, säger Samuel Nudel.

Samuel Nudel driver bland annat en blogg och det sociala medieprojektet "Judehatet" och tilldelas priset bland annat för sina kritiska granskningar av spridandet av antijudiska konspirationsteorier inom delar av hiphopkulturen.

– Samuel Nudel gör en oerhört viktig insats för att avslöja och motverka hat och fördomar mot judar och andra grupper. Inte minst hans kritiska granskning av antisemitismen inom delar av hiphopkulturen har varit av stor betydelse, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Enligt Samuel Nudel har vissa hiphoppartister haft ett väldigt stort inflytande i att normalisera konspirationsteorier mot judar.

– I Sverige är Dani M ett exempel, Jacco ett annat. Den svenska debatten är samtidigt en avspegling av den som förs i USA, där man ser samma trend bland hiphoppare. De slänger sig med ord som de ibland inte vet vad de betyder. Pratar om en allomfattande makt som "illuminati" som styr media eller bankväsende till exempel. Det här är vanliga antisemitiska konspirationsteorier som i en ny form når ut till väldigt många ungdomar. Det är en farlig utveckling, säger han.

ELSA-priset, på 20 000 kronor, delas varje år ut av Svenska kommittén mot antisemitism i samband med minnesdagen för Novemberpogromen – den så kallade Kristallnatten. ELSA-Priset tilldelas unga som som genom sociala medier eller på annat sätt arbetar för att motverka antisemitism och andra typer av fördomar.

Samuel Nudel studerar till vardags historia vid Stockholm universitet och journalistik vid Poppius.
Mikael Färnbo

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro