Högerextrem organisering bakom tyska kravaller

Publicerad 2015-09-01

Tyskland har skakats av rasistiska protester som eskalerat i kravaller i staden Heidenau. Protesterna mot ett asylboende har organiserats på forum och våldsamheter har kopplats till det högerextrema partiet NPD. De politiska reaktionerna mot våldet har varit starka.

i Heidenau nära Dresden kastades stenar, bengaler och flaskor då protester mot ett asylboende bröt ut i kravaller. Upploppen skakade staden i flera dagar. Uppemot 30 poliser skadades i kravallerna på söndagen. Enligt Der Spiegel var demonstrationen organiserad av en Facebookgrupp kopplad till Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, den aktuella facebookgruppen "gillas" av antimuslimska Pegidas facebookgrupp.

Heidenau beskrivs som ett starkt högerextremt fäste för NPD. Partiet kan komma att förbjudas på grund av dess koppling till nazism. Tyskland har drabbats av en våldsam upptrappning av attacker mot flyktingförläggningar. Det tyska inrikesministeriet har kartlagt 170 angrepp mot förläggningar på ett halvår. Dessa kopplas till högerextremism. I ytterligare 30 fall är det oklart vem som stått bakom, rapporterar Yle Nyheter.

De våldsamma kravallerna i Heidenau har dominerat nyhetsrapporteringen i Tyskland den senaste tiden. Heidenau ligger bara några mil från Dresden, staden där den antimuslimska rörelsen Pegida var som störst. Pegida samlade som flest 25 000 personer i antimuslimska demonstrationer i Dresden. I staden har dessutom våldsamheter kopplade till NPD tidigare brutit under protester mot asylboenden.

Kravallerna i Heidenau har fördömts av ledande politiker. Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökt staden och flyktingförläggningen den 26 augusti. I ett tal sade hon att Tyskland inte kommer att tolerera dem som ifrågasätter andra människors värdighet. I tidigare kommentarer har Merkel kallat våldet för "skamligt" och att det är motbjudande "hur högerextremister och nazister sprider sitt ihåliga budskap, men att det är lika motbjudande hur medborgare, till och med familjer med barn, stödjer skräcken", rapporterar The Guardian. Alla var inte glada av att se henne. 150 högerextremister demonstrerade mot hennes närvaro och skanderade "förrädare", rapporterar Deutsche Welle. Samtidigt har Angela Merkel kritiserats för att ha reagerat för sent mot den högerextrema våldsupptrappningen.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro