wien

5000 samlades i Wien för att demonstrera mot Wiener Korporationsball på fredagen. Balen samlar högerextremister från hela Europa. (Foto: Christian Ditsch)

Protester mot högerextrem bal

Publicerad 2015-02-02

Stora protester hölls i Österrike i samband med att den högerextrema WKR-balen genomfördes i fredags. Balen som sponsras av Frihetspartiet, FPÖ, samlar årligen högerextrema och högerpopulistiska besökare. Vid flera tillfällen har sverigedemokrater besökt balen. Partiet uppger att ingen representant från partiet närvarade den här gången.

Besök sajten Sverigedemokraternas vitbok

I fredags protesterade omkring 5000 personer mot Wiener Korporationsball, WKR. En bal som årligen anordnats sedan 1952. Balen sponsras av FPÖ. Balen väcker protester då den samlar högererextremister och högerpopulister från Europa. En av initiativtagarna till årets protester, Käthe Lichtner, säger till Associated press om balen:

– Det är ingen harmlös tillställning för dans, utan en mötesplats där europas extremhöger nätverkar.

Balen hålls i Hofburgpalatset vid Heldenplatz, samma plats som Adolf Hitler förklarade sin annektering av Österrike. Något som också sticker i ögonen. Liksom tidigare år ledde protesterna mot balen till oroligheter. Flera omhändertogs av polis.

I Sverige har balen uppmärksammats de senaste åren, bland annat på grund av besök från sverigedemokrater. 2012 när balen sammanföll med Förintelsens minnesdag var Sverigedemokraternas dåvarande partisekreterare och numera andre vice talman i riksdagen Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth på plats. 2013 var Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand på balen.

Förra året besöktes balen av Mikael Valtersson, som då på uppdrag av Sverigedemokraterna satt i en kommitté som ska ge regeringen förslag om det framtida luftförsvaret. Han var där med Daniel Friberg, en central gestalt i den rasideologiska miljön. Friberg har haft en rad högerextrema projekt. Nu är han VD för bokförlaget Arktos som ger ut och säljer böcker av högerextrema ideologer. Han är även chefredaktör för den nyfascistiska bloggportalen Motpol. Även Patrik Brinkmann, som varit en central finansiär av högerextrema nätverk i Europa var i Valterssons följe på balen 2014.

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge, säger till Expo Idag att han inte känner till att någon sverigedemokrat ska ha gästat årets bal.

– Jag borde känt till om någon var där. Troligen hade jag fått den informationen om det varit så.

Vad har ni för inställning till balen idag?

– Jag känner dåligt till den, även om jag hört namnet på balen tidigare, så jag kan inte svara på det på rak arm, säger Henrik Vinge.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro