ingrid carlqvist

Ingrid Carlqvist chefredaktör för antimuslimska Dispatch international sågar Pegida-manifestationen. Något som skapar splittring i den antimuslimska miljön. (Foto: Expo)

Splittring efter Pegida-fiaskot

Publicerad 2015-02-10

Efter Pegidas manifestation i Malmö där mindre en ett tiotal deltog är kritiken hård från den egna antimuslimska miljön. Ingrid Carlqvist på Dispatch international skriver "Igår såg vi inte Pegida Sverige födas, vi såg det dö". "En clown", skriver Lars Hedegaard, ordförande i danska tryckfrihetssällskapet om frontfiguren Henrik Rönnquist.

I flera högerextrema medier har Pegidas manifestation i Malmö på måndagen mötts med tystnad. Den samlade knappt tio personer. Motdemonstrationen var däremot massiv och samlade uppemot 5000 personer.

Efter demonstrationens har en splittring uppstått i den antimuslimska-miljön. Arrangörerna i Malmö ingår i en krets runt det antimuslimska tryckfrihetssällskapet och Dispatch International. Gatukonstnären Dan Park som talade på manifestationen har till exempel närvarat vid antimuslimska möten som Tryckfrihetsällskapet anordnat. Dispatch International har i flera artiklar lyft upp och försvarat Dan Park efter att han fällts för hets mot folkgrupp och även gjort reklam för hans rasistiska verk.

Även Henrik Rönnquist som är Pegida Sveriges frontperson har lyfts fram av Dispatch International. Han har dessutom publicerat en text i tidningen.

Men efter gårdagens Pegida-manifestation är kritiken från den egna miljön hård. På Facebook skriver Ingrid Carlqvist, chefredaktör på Dispatch International och en av grundarna till Tryckfrihetssällskapet:

"Jag vill inte på något sätt förknippas med HR och det fiasko han ställde till med ikväll".

I en artikel på Dispatch International går hon ännu hårdare fram. Under rubriken "Pegida Sverige spelar islamiseringen i händerna", skriver Ingrid Carlqvist att det gör henne "rasande" att se hur Henrik Rönnquist "förstörde en spirande svensk Pegida-rörelse."

"Det skulle ha varit mycket bättre planerat. Varken Henrik Rönnquist, Dan Park eller någon i deras följe ska hålla på med sådant här.", skriver hon.

Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna lyfter däremot fram Henrik Rönnquist. Där får han förklara att han är nöjd med manifestationen. Antalet deltagare på Pegida-manifestationen överdrivs och beskrivs som 150 personer. Rönnquist utlovar dessutom fler manifestationer, men dock inte redan på måndag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro