ingrid carlqvist

Ingrid Carlqvist chefredaktör för antimuslimska Dispatch international sågar Pegida-manifestationen. Något som skapar splittring i den antimuslimska miljön. (Foto: Expo)

Splittring efter Pegida-fiaskot

Publicerad 2015-02-10

Efter Pegidas manifestation i Malmö där mindre en ett tiotal deltog är kritiken hård från den egna antimuslimska miljön. Ingrid Carlqvist på Dispatch international skriver "Igår såg vi inte Pegida Sverige födas, vi såg det dö". "En clown", skriver Lars Hedegaard, ordförande i danska tryckfrihetssällskapet om frontfiguren Henrik Rönnquist.

I flera högerextrema medier har Pegidas manifestation i Malmö på måndagen mötts med tystnad. Den samlade knappt tio personer. Motdemonstrationen var däremot massiv och samlade uppemot 5000 personer.

Efter demonstrationens har en splittring uppstått i den antimuslimska-miljön. Arrangörerna i Malmö ingår i en krets runt det antimuslimska tryckfrihetssällskapet och Dispatch International. Gatukonstnären Dan Park som talade på manifestationen har till exempel närvarat vid antimuslimska möten som Tryckfrihetsällskapet anordnat. Dispatch International har i flera artiklar lyft upp och försvarat Dan Park efter att han fällts för hets mot folkgrupp och även gjort reklam för hans rasistiska verk.

Även Henrik Rönnquist som är Pegida Sveriges frontperson har lyfts fram av Dispatch International. Han har dessutom publicerat en text i tidningen.

Men efter gårdagens Pegida-manifestation är kritiken från den egna miljön hård. På Facebook skriver Ingrid Carlqvist, chefredaktör på Dispatch International och en av grundarna till Tryckfrihetssällskapet:

"Jag vill inte på något sätt förknippas med HR och det fiasko han ställde till med ikväll".

I en artikel på Dispatch International går hon ännu hårdare fram. Under rubriken "Pegida Sverige spelar islamiseringen i händerna", skriver Ingrid Carlqvist att det gör henne "rasande" att se hur Henrik Rönnquist "förstörde en spirande svensk Pegida-rörelse."

"Det skulle ha varit mycket bättre planerat. Varken Henrik Rönnquist, Dan Park eller någon i deras följe ska hålla på med sådant här.", skriver hon.

Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna lyfter däremot fram Henrik Rönnquist. Där får han förklara att han är nöjd med manifestationen. Antalet deltagare på Pegida-manifestationen överdrivs och beskrivs som 150 personer. Rönnquist utlovar dessutom fler manifestationer, men dock inte redan på måndag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA