Svenska nazister häktade efter upplopp i Finland

Publicerad 2015-08-05

Två aktivister från Svenska motståndsrörelsen har häktats efter att de tillsammans med andra stormat in i en galleria i Jyväskylä och misshandlat tre personer. Attacken skedde i samband med att Finska motståndsrörelsen genomförde en aktion. Totalt 14 personer misstänks för bland annat våldsamt upplopp och misshandel. Sju har anhållits.

Det var i lördags som Nordiska motståndsrörelsen, som finska och svenska Motståndsrörelsen är en del av, höll en demonstration i finska Jyväskylä. Till Yle Nyheter uppger polisen att nazisterna på en given signal stormade in i ett varuhus och misshandlade tre personer. En av personerna som misshandlades blev knivhuggen 2013 av aktivister från Finska motståndsrörelsen när han presenterade en bok om högerextremism. För det dådet dömdes en man till villkorligt fängelse i 1,5 år.

Polisen togs på sängen i lördags av hur organiserad attacken var och misstänker att Finska motståndsrörelsen hade planerat den i förväg.

En av de två svenskar som häktades är ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen. Han är sedan tidigare dömd för att attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av 2013. Båda häktade svenskarna har skrivit för Svenska motståndsrörelsens hemsida. Bland de anhållna är även ledaren för Finska motståndsrörelsen Juuso Tahvanainen.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida stoltserar man med misshandeln. Aktivisten Peter Jusztin som var på plats i Finland, även han dömd för attacken i Kärrtorp, säger att lokala antifascister "konfronterades effektivt".

Attacken i Jyväskylä har uppmärksammats stort i Finland och statsministern Juha Sipilä öppnar för att Finska motståndsrörelsen kan förbjudas.

"Om organisationens mål och medel är att skada andra människor så kan de inte verka på laglig basis", säger han till A-studio.

Även andra finska riksdagsledamöter har lyft krav på att Finska motståndsrörelsen laglighet bör utredas.

Nordiska motståndsrörelsen leds från Sverige. Nyligen bildade den svenska avdelningen ett politiskt parti. Det efter att organisationen tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige på ett sverigedemokratiskt mandat.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro