Våg av moskéattacker i Frankrike

Publicerad 2015-01-12

Efter terrordådet i Frankrike där 17 personer dödades av militanta islamistiska terrorister har åtminstone 15 antimuslimska hatbrott registrerats. Det visar en kartläggning som den brittiska organisationen Tell MAMA UK som kartlägger hatbrott mot muslimer gjort.

I västra Paris kastades tre övningsgranater in i en moské, polisen hittade även ett skotthål i moskéns fönster, rapporterar AFP som även tar upp en skottlossning mot ett annat muslimskt bönerum efter kvällsbönen. Vid tillfället var lokalen tom.

Den brittiska organisationen Tell MAMA UK, som kartlägger antimuslimska attacker, har sedan terrordådet i lördags sammanställt 15 incidenter mot muslimer i Frankrike. Det handlar om skadegörelser och hot, men även våldsbrott. I Korsika dumpades ett grishhuvud utan för en moské och budskapet: "Nästa gång kommer det vara ett av era huvuden".

På flera platser har har moskéer eller bönelokaler vandaliserats med klotter. Exempel på budskap är "mördare" och "smutsiga araber".

Efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo och en fransk kosherbutik gick nästan fyra miljoner människor ut i Frankrike på söndagen i "frihetsmarscher", rapporterar AFP. I Paris samlades 1,5 miljoner. Fördömandet av terrordådet har varit kraftfullt och kommit från såväl politiker och medier som från religösa samfund.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA