Våg av moskéattacker i Frankrike

Publicerad 2015-01-12

Efter terrordådet i Frankrike där 17 personer dödades av militanta islamistiska terrorister har åtminstone 15 antimuslimska hatbrott registrerats. Det visar en kartläggning som den brittiska organisationen Tell MAMA UK som kartlägger hatbrott mot muslimer gjort.

I västra Paris kastades tre övningsgranater in i en moské, polisen hittade även ett skotthål i moskéns fönster, rapporterar AFP som även tar upp en skottlossning mot ett annat muslimskt bönerum efter kvällsbönen. Vid tillfället var lokalen tom.

Den brittiska organisationen Tell MAMA UK, som kartlägger antimuslimska attacker, har sedan terrordådet i lördags sammanställt 15 incidenter mot muslimer i Frankrike. Det handlar om skadegörelser och hot, men även våldsbrott. I Korsika dumpades ett grishhuvud utan för en moské och budskapet: "Nästa gång kommer det vara ett av era huvuden".

På flera platser har har moskéer eller bönelokaler vandaliserats med klotter. Exempel på budskap är "mördare" och "smutsiga araber".

Efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo och en fransk kosherbutik gick nästan fyra miljoner människor ut i Frankrike på söndagen i "frihetsmarscher", rapporterar AFP. I Paris samlades 1,5 miljoner. Fördömandet av terrordådet har varit kraftfullt och kommit från såväl politiker och medier som från religösa samfund.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro