folkets demonstration

Den samlade extremhögern var på plats under SD-anknutna "Folkets demonstration". Flera deltagare var maskerade, bland annat fotbollshuliganer från Djurgårdens och AIK:s firmor. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Extremhögern samlad vid SD-anknuten demonstration

Publicerad 2016-01-30

Kända högerextremister, maskerade fotbollshuliganer och sverigedemokrater slöt upp till lördagens SD-anknutna manifestation "Folkets demonstration" i centrala Stockholm. Efteråt ska högerextremister ha misshandlat flera personer.

Ett större antal kända högerextremister från den rasideologiska miljön slöt upp till evenemanget "Folkets demonstration" som hölls på Norrmalmstorg i Stockholm under lördagen. På plats fanns bland andra Nordisk ungdoms ledare Fredrik Hagberg, det nedlagda nazistiska Svenskarnas partis tidigare toppnamn Jonas Andersson, aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Daniel Friberg från nyfascistiska Arktos/Motpol.

Till manifestationen anslöt även fotbollshuliganer från Djurgårdens och AIK:s firmor, varav flera var maskerade. Det hölls även en motdemonstration med flera hundra deltagare.

 folkets demonstration Den nyfascistiska förgrundsgestalten Daniel Friberg blev tillrättavisad av polis efter att han betett sig hotfullt mot en fotograf. (Foto: David Lagerlöf/Expo


Drivande bakom "Folkets demonstration" är SD-politikern Johan Widén från Enköping. Han är ledamot i Tekniska nämnden i Enköpings kommun och nämndeman vid Uppsala tingsrätt. Distriktet SD Södermanland uppmanade på sin Facebooksida till deltagande och SD Nyköping och SD Oxelösund anordnade busstransport till Stockholm för sina medlemmar.

Vid demonstrationen talade två tidigare sverigedemokrater som fått lämna partiet på grund av så kallad "ideologisk avvikelse" tillsammans med personer kopplade till den högerextrema tidningen Nya Tider. Talade gjorde även Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson som tidigare var ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas nättidning Samtiden.

Redan innan manifestationen hade den nazistiska sajten Motgift hyllat initiativet. Vid förra "Folkets demonstration" i Stockholm i november anslöt sig aktivister kopplade till Nordisk ungdom och Motgift. Då deltog även en våldsdömd nazist som funktionär.

Arrangörerna har aldrig distanserat sig från den rasideologiska miljön. Under lördagens manifestation utgjorde personer ur den miljön en större andel av deltagarna än under manifestationen i november.

 folkets demonstration Ett par hundra deltog i den radikalnationalistiska manifestationen (Foto: David Lagerlöf


Vid lördagens manifestation fanns banderoller med en retorik typisk för den rasideologiska miljön, där Stefan Löfven, Angela Merkel och Jean-Claude Juncker kallades för folkförrädare.

Inför manifestationen hade polisen uttryckt en oro över att de huliganer – kopplade till Djurgården och AIK:s firmor – som på fredagen utfört rasistiska attacker i centrala Stockholm skulle ansluta sig. Den farhågan visade sig befogad.

- Det är en ny och oroande utveckling att vi kanske kommer att få se mer av medborgargarden i Sverige, sa en polis på plats till Expo.

Att fotbollshuliganer allierar sig med extremhögern har skett tidigare. Ett exempel är 2013 då fotbollshuliganer, aktivister från Nordisk ungdom, Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti patrullerade på olika platser i Stockholm under namnet "Sveriges medborgargarde".

Efter manifestationen ska flera personer ha blivit misshandlade av högerextremister, rapporterar Aftonbladet. Några personer har också gripits.
Jonathan Leman, Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Explosion av hatbrott efter Brexit-omröstning

Explosion av hatbrott. Brexit-omröstningen har följts av en kraftigt ökad våg av hatbrott i Storbritannien. Antimuslimska och antipolska hatbrott dominerar.

Brexit ger extremhögern blodad tand

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Folkomröstningen i Storbritannien blev en fråga om invandringen. Nu är det upp till EU-vännerna att möta missnöjet med EU med en politik som inte gör invandrare till syndabockar.

Hade 500 kg dynamit hemma – här tågar han med nazister

Dynamithärvan i Falkenberg. Expo kan avslöja att den 41-åring som i vintras dömdes för innehav att halvt ton dynamit deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj.