Fotbollshuliganer tar på sig hatattack vid moské

Publicerad 2016-06-15

På en officiell sajt tar fotbollshuliganer på sig attacken vid Stockholms moské i måndags. Mobben på ett 50-tal svartklädda huliganer ska ha skrikit "jävla muslimer" och gått till angrepp med flaskor. Polisen betraktar händelsen som ett hatbrott.

Klockan var klockan 22:40 på måndagskvällen när en grupp med framförallt nordafrikanskt ursprung hade samlats utanför Stockholms moské för att äta mat tillsammans under Ramadan. Personer på plats har berättat för Expo hur plötsligt flaskor och stenar började vina mot dem och hur en svartklädd mobb kom stormande och misshandlade flera av dem.

En av de ansvarige för arrangemanget hänvisar till änglavakt för att han inte blev allvarligare skadad. Han berättar att flaskor och stenar ven runt omkring honom, men att han lyckats ta skydd i en bil. Andra sprang för sina liv och gömde sig inne i ett näraliggande café. En äldre kvinna hamnade i chock och fick hjälpas in i en bil.

Många som utsattes för attacken vågar nu inte längre dyka upp för att fira Ramadan.

Huliganer tar på sig attacken

Nu har AIK:s huliganfirma tagit på sig attacken som polisen utreder som ett hatbrott. På en sajt där firman skryter om olika slagsmål skriver de att:

"En mobb bestående av AIK-grabbar från 'Firman Boys' och 'AIK:s Yngsta' samlades på en krog i centrala Stockholm för att se EM-matchen mellan Sverige och Irland". De beskriver hur de sökt kontakt med fotbollshuliganer från Hammarby för att slåss.

Enligt skribenten misstog de personerna vid Stockholms moské för att vara Hammarbysupportrar. Skribenten påstår även att de själva först blev attackerade av ett tiotal ungdomar som kastade sten mot dem vid Björns trädgård.

Det är dock en beskrivning som vittnen som Expo talat med på plats inte känner igen.

Inte första attacken

Även i vintras organiserade fotbollshuliganer från flera firmor i Stockholm, bland annat AIK, en rasistisk attack riktad mot personer de betraktade som "nordafrikanska gatubarn". Fotbollshuliganerna var även då mörkklädda och genomförde våldsaktionen vid centralstationen.

I samband med det upprättade polisen en särskild polisstyrka för att jobba mot huliganer och utreda om det är en ny trend att fotbollshuliganer riktar in sina attacker mot minoriteter.

Expo har utan framgång försökt nå den särskilda polisstyrkan för en kommentar till händelsen.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro