JK utreder vit makt-bolag för hets mot folkgrupp

Publicerad 2016-04-05

Vit makt-bolaget Midgård records utreds för flera fall av hets mot folkgrupp på grund av material som saluförs av bolaget. Det handlar om skivomslag och tygmärken som ligger ute för försäljning.

Justitiekanslern har gett en åklagare i Göteborg uppgiften att utreda om vit makt-bolaget Midgård records gör sig skyldig till hets mot folkgrupp på grund av material på bolagets hemsida. Det är 14 punkter som utreds efter en anmälan av Juridikfronten.

Det handlar bland annat om en grovt afrofobisk text om en bok som finns till försäljning där det påstås att svarta inte kan styre ett land. Flera punkter rör skivomslag med nazistiska symboler, däribland hakkorset. Det handlar även om uppmaningar till "raskrig".

Senast 2015 fälldes ägaren av Midgård records för hets mot folkgrupp på tre av de punkter som nu är uppe för utredning igen eftersom materialet ligger kvar på sajten. Ägaren dömdes då till villkorlig dom och dagsböter.

Förra året fälldes även den ansvarige utgivaren för det nazistiska skivbolaget Sniper records. Även i detta fall rörde det sig om material som var till försäljning, bland annat t-shirts med hakkors. Den ansvarige utgivaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro