smr

Aktivister i Svenska motståndsrörelsen gripna efter våldsamt upplopp i centrala Stockholm i lördags. (Foto: Expo)

SMR efter upploppet: "Kul att snutar hamna på sjukhuset"

Publicerad 2016-01-25

Svenska motståndsrörelsen uttrycker glädje över att poliser kom till skada under organisationens demonstration genom centrala Stockholm i lördags. Bland de som misstänks för våldsamt upplopp återfinns ledande aktivister.

I lördags urartade en icke-tillståndsgiven demonstration som Svenska motståndsrörelsen, SMR, anordnat. Ett 40-tal aktivister marscherade från Östermalm till Medborgarplatsen i centrala Stockholm där aktivisterna misstänks ha gått till angrepp mot polisen. Temat för manifestationen var "Stoppa Förintelsen av vårt folk". SMR nekar till ha gått till attack mot polisen.

Polisen grep 38 aktivister, samtliga är misstänkta för våldsamt upplopp.

– De är misstänkta för våldsamt upplopp, men det finns även misstanker mot en person för grov misshandel och något vapenbrott. När det gäller själva händelseförloppet vill jag inte uttala mig än förrän jag bildat mig en uppfattning och tittat på filmer från händelser, säger åklagaren Lucas Eriksson som leder förundersökningen.

"Kul att snutar hamna på sjukhus"


Enligt medieuppgifter ska två poliser ha skadats i samband med upploppet, något som Svenska motståndsrörelsen nu uttrycker glädje för.

– Kul att två snutar hamna på sjukhus, det var riktigt jävla bra, säger den ledande aktivisten Emil Hagberg i organisationens radiosändning. Hagberg greps även i samband med kravallerna.

Kärrtorpdomar kan påverka straffet

Ledande aktivister som misstänks för att ha deltagit i våldsamma upploppet på Södermalm har nyligen dömts för våldsamt upplopp i samband med att en antirasistisk manifestation i Kärrtorp attackerades 2013.

En av de som greps i lördags är Emil Hagberg, som tidigare var chef för Svenska motståndsrörelsens aktivister i Stockholm och som idag är en av tre programledare i organsationens nätradio. Han dömdes till åtta månaders fängelse 2014 för våldsamt upplopp.

En annan är en 21-årig, som även han är en ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen. Han dömdes förra året för våldsamt upplopp till fängelse i fyra månader med anledningen av attacken i Kärrtorp. Domarna i Kärrtorp kan få betydelse för eventuell straffpåföljd.

– Det kommer in i att det är återfall i likartad brottslighet och på sätt kommer det att få betydelse i straffskärpande riktning, säger Eriksson.

Att Svenska motståndsrörelsen kallade till manifestation med budskapet "Stoppa förintelsen av vårt folk" nära i samband med Förintelsens minnesdag (den 27 januari) är ingen slump. Svenska motståndsrörelsen beskriver sig själva som nationalsocialister och återkommande sprids förintelseförnekande propaganda. I samband med att Förintelsen uppmärksammas ökar normalt Svenska motståndsrörelsen aktiviteter och spridningen av propaganda.

2013 utbröt kravaller när Svenska motståndsrörelsen höll en marsch i centrala Stockholm den 9 november, årsdagen av Novemberpogromen i Tyskland 1938 då judiska butiker vandaliserades, synagogor brändes och hundratals judar mördades och många tusentals skickades till koncentrationsläger.

På Förintelsens minnesdag förra året genomförde Svenska motståndsrörelsen aktioner mot nyhetsredaktioner genom att sätta upp avspärrningstejp kring entrédörrar med propaganda som förnekade Förintelsen.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro