Stadsdel kan avbryta samröre med V-politikers förening

Publicerad 2016-04-27

Vänsterpartiet har öppnat för att inleda ett uteslutningsärende mot riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh efter att hon spridit en fascistisk propagandafilm. Samtidigt undersöker Samordnaren mot våld i nära relationer i stadsdelen Angered i Göteborg om de i framtiden kan ha samröre med föreningen Varken hora eller kuvad där Kakabaveh är ordförande.

Faktaruta Varken hora eller kuvad

  • Amineh Kakabaveh är ordförande i den ideella föreningen Varken hora eller kuvad. Organisationen beskriver sig som en partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse. Föreningen beskriver att deras övergripande mål bland annat är att främja demokrati och mänskliga rättigheter, att verka för jämställdhet och alla människors lika värde och att förebygga och motverka kvinnoförtryck och alla former av våld mot kvinnor. Målgruppen är framförallt tonårsflickor och unga kvinnor som är bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck.

    Källa: Varken hora eller kuvad.
På tisdagen avslöjade Expo att Amineh Kakabaveh spridit en grovt rasistisk film från den fascistiska organisationen Nordisk ungdoms Youtube-kanal. Filmklippet, som i verkligheten var ett inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom, hade manipulerats med en falsk textad översättning och SVT:s logotyp. Översättningen innehöll grova islamofobiska och afrofobiska myter om somalier och muslimer.

På söndagen delade Amineh Kakabaveh filmklippet från Nordisk ungdom på sin facebooksida. Hon kommenterade filmen och skrev:

"Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter".

I ett senare inlägg berättade Kakabaveh att hon tagit bort filmen men att hon står för det hon själv skrivit i anslutning till filmen, trots att det direkt hänvisar till innehållet i den fejkade filmen.

Till Expo har Kakabaveh sagt att hon ångrar att hon delade filmen.

Men delningen har fått Lina Lundborg, samordnare för arbetet mot våld i nära relationer inom Stadsdelsförvaltningen Angered i Göteborg att ifrågasätta kontakten med föreningen Varken hora eller kuvad som Amineh Kakabaveh är ordförande för.

– Det är ju så att ska vi använda och bjuda in den här föreningen till att sprida information på skolor så vill jag vara säker på att de delar vår värdegrund. Och jag reagerade på den artikeln som jag läste hos er och jag ville ta upp detta direkt, säger Lina Lundborg, Samordnare mot våld och nära relationer i Stadsdelsförvaltningen i Angered, till Expo.

– Om det visar sig att föreningen inte delar vår värdegrund och är för snabba med att göra sådana här orsaksanalyser som gränsar till islamofobi så har jag svårt att se att förvaltningen kan samarbeta vid informationstillfällen eller workshops, fortsätter Lundborg.

Hon har kontaktat Amineh Kakabaveh och meddelat henne att som hon ser det så måste de som förvaltning ta reda på om det finns fortsatt förtroende för henne i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Samtidigt har Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler uppgett för Flamman att ett uteslutningsärende kan komma att öppnas mot Kakabaveh på grund av att hon spridit Nordisk ungdoms propagandafilm.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det här är en nazistisk organisation som publicerar en video med rasistiska stereotyper. Hon publicerar den på Facebook och när hon sedan tar bort den så säger hon att det inte är för innehållets skull. Jag kommer att föra ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh, säger Etzler till Flamman.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro