alternativ fur deutschland

Bild: Metropolico.org / Flickr

Tyska högerpopulister vill förbjuda moskéer

Publicerad 2016-04-01

Den bayerska grenen av det högerpopulistiska partiet Adf vill förbjuda moskéer och undanta islam från religionsfriheten, enligt ett läckt partidokument.

Det läckta 45-sidiga idémanifestet med titeln "Modet att ta ansvar" innehåller partiets mest anti-muslimska förslag hittills. Dokumentet är framtaget av lokalavdelningen i Bayern som ett led i arbetet att mejsla fram ett partiprogram till kongressen i slutet av april, skriver Deutsche Welle.

I dokumentet föreslås att "byggande och drift" av moskéer i Tyskland ska förbjudas. Eftersom förslaget sannolikt står i konflikt med den tyska grundlagen föreslås inskränkningar i religionsfriheten. Enligt dokumentet hade de tyska grundlagsstiftarna inte räknat med religionsfriheten skulle komma att utnyttjas av religioner som "uppmanar till brottslighet" och syftar till att "ta över världen".

Adf:s ordförande i Bayern, Petr Bystron, menar att han inte står bakom förslaget, men erkänner att han känner till det. Enligt honom är dokumentet författat av personer kopplade till en mer extrem falang av partiet.

I linje med partiprogrammet

Även om de högsta partiföreträdarna inte står bakom ett förbud av moskéer så ligger förslaget i linje med den officiella partilinjen som slår fast att "Islam hör inte hemma i Tyskland". Adf har även vid ett flertal tillfällen motsatt sig nya moskébyggen samt uttalat skarp kritik mot minareter. "Adf avvisar uppförande av minareter, vilket är en symbol för muslimsk dominans", som det står i det officiella utkastet till partiprogram. Enligt utkastet står minareter och böneutrop "i konflikt med tolerant samexistens mellan religioner".

Adf, som bildades så sent som 2013, har gått kraftigt framåt i opinionen i Tyskland och har etablerat sig i 8 av Tysklands 16 delstater. Partiet blev den stora segraren i de tre delstatsval som nyligen hölls i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt. I den senare fick partiet hela 24 procent av rösterna, endast slagna med några procent av kristdemokratiska CDU.

Adf är ett typiskt högerpopulistiskt parti som domineras av främlingsfientlighet. Partiledaren Frauke Petry föreslog i vintras att den tyska militären borde få skjuta flyktingar som korsar gränsen från Österrike, även om de var kvinnor och barn.
Mikael Färnbo

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA