Almedalen NMRSimon

14 sverigedemokratiska politiker fanns bland Nordiska motståndsrörelsens 1 100 stödmedlemmar. Bilden: Simon Lindberg, ledare för NMR, talar i Visby i somras. Foto: DavidLagerlöf/Expo

Fem SD-politiker hotas med uteslutning – stödde NMR

Publicerad 2017-09-12

Fem förtroendevalda sverigedemokratiska politiker hotas av uteslutning om de inte självmant lämnar partiet. Orsaken: De har stött Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag uppmanar de personer som uppenbarligen inte är sverigedemokrater att lämna vårt parti, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD, till Dagens ETC.

Under några veckor har uppgifter från Nordiska motståndsrörelsens webbutik, medlemsregister och redaktionen för sajten Nordfront.se offentliggjorts bit för bit på fredagar av okända personer som kallar sig No Front Friday.

En granskning av registret över stödmedlemmar som tidningen Dagens ETC gjort avslöjar att bland de cirka 1 100 namnen finns två allianspolitiker, en vänsterpartist och 14 sverigedemokrater som någon gång under de senaste åren haft förtroendeuppdrag på kommunnivå.

Av de sistnämnda har fem politiska uppdrag för SD i dag. Det är dem partiet nu uppmanar att avgå. I annat fall blir de uteslutna.

Den SD-politiker som har tyngst uppdrag i partiet är Fredrik Franzén, när detta skrivs vice ordförande för SD Järfälla. Han tecknade stödmedlemskap i NMR samtidigt som han blev aktiv i SD, för att han tyckte det var en "god sak". Både Fredrik Franzén och andra av de avslöjade SD-politikerna har gjort olika slags kommentarer om judar på Nordfront-sajten.

– Det här är den tydligaste sortens exempel på den överlappning som finns mellan Sverigedemokraterna och vit makt-miljön, säger Jonathan Leman på Stiftelsen Expo.

– Men betydligt vanligare och mer utbrett är att SD:s gräsrötter samsas med människor i vit makt-miljön i samma grupper på exempelvis Facebook. Och det är mycket svårt för dem som befinner sig i den miljön att tydligt se var det specifikt sverigedemokratiska slutar och vit makt-ideologin börjar.
Daniel Wiklander

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA