Almedalen NMRSimon

14 sverigedemokratiska politiker fanns bland Nordiska motståndsrörelsens 1 100 stödmedlemmar. Bilden: Simon Lindberg, ledare för NMR, talar i Visby i somras. Foto: DavidLagerlöf/Expo

Fem SD-politiker hotas med uteslutning – stödde NMR

Publicerad 2017-09-12

Fem förtroendevalda sverigedemokratiska politiker hotas av uteslutning om de inte självmant lämnar partiet. Orsaken: De har stött Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag uppmanar de personer som uppenbarligen inte är sverigedemokrater att lämna vårt parti, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD, till Dagens ETC.

Under några veckor har uppgifter från Nordiska motståndsrörelsens webbutik, medlemsregister och redaktionen för sajten Nordfront.se offentliggjorts bit för bit på fredagar av okända personer som kallar sig No Front Friday.

En granskning av registret över stödmedlemmar som tidningen Dagens ETC gjort avslöjar att bland de cirka 1 100 namnen finns två allianspolitiker, en vänsterpartist och 14 sverigedemokrater som någon gång under de senaste åren haft förtroendeuppdrag på kommunnivå.

Av de sistnämnda har fem politiska uppdrag för SD i dag. Det är dem partiet nu uppmanar att avgå. I annat fall blir de uteslutna.

Den SD-politiker som har tyngst uppdrag i partiet är Fredrik Franzén, när detta skrivs vice ordförande för SD Järfälla. Han tecknade stödmedlemskap i NMR samtidigt som han blev aktiv i SD, för att han tyckte det var en "god sak". Både Fredrik Franzén och andra av de avslöjade SD-politikerna har gjort olika slags kommentarer om judar på Nordfront-sajten.

– Det här är den tydligaste sortens exempel på den överlappning som finns mellan Sverigedemokraterna och vit makt-miljön, säger Jonathan Leman på Stiftelsen Expo.

– Men betydligt vanligare och mer utbrett är att SD:s gräsrötter samsas med människor i vit makt-miljön i samma grupper på exempelvis Facebook. Och det är mycket svårt för dem som befinner sig i den miljön att tydligt se var det specifikt sverigedemokratiska slutar och vit makt-ideologin börjar.
Daniel Wiklander

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA