Kosovoserbisk politiker mördad på öppen gata

Oliver Ivanovic, kosovoserbisk politiker som misstänktes för krigsbrott, sköts på tisdagen till döds i staden Mitrovica i Kosovo. Mordet befaras ytterligare öka spänningarna i landet.

Sveriges största rasistiska Facebookgrupp nedlagd

Stå upp för Sverige, med ett medlemsantal på 170 000 Facebookkonton, lades ned på söndagen av gruppens grundare. Det skriver Eskilstuna Kuriren.

Fascister återvinner regelbok för radikala

Långläsning ur tidskriften. Sociologen Saul Alinskys bok Rules for Radicals har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Så hur kommer det sig att den högerextrema alt­-right­-rörelsen tagit vad de kallar "motståndarens manual" till hjärtat?
Artikeln publicerades först i Expo nr 3/2017, som kom ut i september.

Två häktade för attack på synagoga i Göteborg

Två av de tre män som suttit anhållna för attacken på en synagoga i Göteborg i lördags har på onsdagen häktats, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

”Lasermannen” inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Samma urgamla antisemitism i botten

Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Kenth Ekeroth, Sverigedemokraterna

SD:s Kent Ekeroth frias av hovrätten

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth, som dömdes för misshandel i tingsrätten, frias av Svea hovrätt. Det uppger Ekot.

Nya Tider inte längre välkomna på Bokmässan

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg har beslutat sig för att den högerextrema tidningen Nya Tider inte är välkomna nästa år. Det skriver bokmässan i ett pressmeddelande på tisdagen.

Nytt projekt för högerextrema allaktivitetshus

Med högt ställda ambitioner om allaktivitetshus och på sikt även bostäder, presenterade redaktionerna för två populära rasideologiska poddar sina planer på en ny förening.

”Bosniens bödel” Mladić dömd till livstids fängelse

Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladić, ansvarig för massakern på tusentals pojkar och män i staden Srebrenica 1995, dömdes på onsdagen till livstids fängelse för bland annat folkmord av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu