Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De båda häktade är 18 respektive 21 år gamla, den ene kommer från Syrien och den andre är född i Palestina. Den tredje mannen har försatts på fri fot.

– Vi har mer som styrker deras delaktighet, än vad vi har emot den tredje mannen, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till GP.

Det var i lördags kväll som en grupp maskerade personer kastade brinnande flaskor med bensin, så kallade molotovcocktails, mot synagogan i centrala Göteborg. Inne i synagogan pågick en fest, och deltagarna fick söka skydd i källaren. Ingen skadades fysiskt.

Tre män greps inom kort, och anhölls misstänkta för försök till mordbrand. Inför häktingsförhandlingarna på onsdagen ändrade åklagaren rubriceringen till grov mordbrand.

– Det har funnits en betydande spridningsrisk, säger Stina Lundqvist till GP.

Polisen arbetar efter teorin att attacken har samband med USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad i förra veckan, och att motivet varit att "kränka en folkgrupp och en religion".

Båda de häktade förnekar brott.

På måndagen attackerades ett judiskt kapell i Malmö med molotovcocktails. Vid den händelsen befann sig inga människor i byggnaden, som heller inte skadades.

Ämnen i artikeln