smr genre

Nordiska motståndsrörelsen gav personuppgifter till en högerextrem sajt som lagt ut dem som sökbart register. Foto: Expo

Hänger ut över 80 000 personer - polisanmäls

Publicerad 2017-12-04

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt och en annan högerextrem sajt polisanmäls för en uthängning av över 80 000 personer. Bakom anmälan står den ideella föreningen Juridikfronten.

Juridikfronten meddelade på måndagen att föreningen polisanmält en högerextrem sajt efter att över 80 000 personer hängts ut i ett sökbart register. Enligt Juridikfronten är registret ett brott mot personuppgiftslagen (PUL), den lag som reglerar hur personuppgifter får behandlas.

– Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit, säger Martin Tunström, ordförande för Juridikfronten i ett uttalande på föreningens hemsida.

Han tillägger att det sannolikt också rör sig om tusentals förtalsbrott på sajten.

Uppgifterna i registret baseras på så kallade strafftidsbeslut, det vill säga den handling som ges till tilltalad efter dom vunnit laga kraft. I registret förekommer uppgifter som är över tio år gamla.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppger på sin egen sajt, Nordfront, att uppgifterna i registret kommer från dem. Juridikfrontens anmälan om brott mot PUL gäller även nazistsajten.

Syftet med registret verkar vara att koppla brott till personer, som upphovsmännen klassificerar som "icke-svenskar". Uppdelningen ska vara gjord på personernas för- och efternamn.

Förra veckan inledde Justitiekanslern en förundersökning kopplat till Nordiska motståndsrörelsens sajt gällande 97 fall av hets mot folkgrupp – Juridikfronten stod även bakom de flesta av de anmälningarna. Samtliga fall som JK nu utreder är texter eller bilder som på olika sätt ger uttryck för gillande av Adolf Hitler.

Ansvarig utgivare för Nordfront väntar samtidigt på rättegång för ytterligare fyra fall av hets mot folkgrupp. Rättegång väntas hållas i februari nästa år.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA