claudia dantschke

– Grundprincipen är att hjälpa dem att förstå att de själva bestämmer vad de vill göra med sina liv, säger Claudia Dantschke till Expo. Foto: David Lagerlöf.

Hon får Stieg Larsson-priset 2017

Publicerad 2017-11-08

Stieg Larsson-priset för 2017 tilldelas Claudia Dantschke, som genom initiativet Hayat i Tyskland arbetar för att avradikalisera ungdomar i radikalislamistiska grupper.

Tidigare pristagare

  2009: Tidskriften Expo
  2010: Anne Sjögren
  2011: Vilma Nuñez de Escorcia
  2012: Maryam Al-Khawaja
  2013: Svetlana Gannusjkina
  2014: Soraya Post och Thomas Hammarberg
  2015: Yang Jisheng
  2016: Jac Sm Kee
– Jag är mycket glad och överraskad över att man i Sverige känner till och uppmärksammar det arbete vi bedriver. Priset ger verkligen motivation, säger hon till Expo.

Juryns motivering är att Claudia Dantschke under decennier arbetat mot extremism men också för att hon aktivt deltar i den offentliga debatten med böcker och artiklar och verkar för att nyansera bilden av islam och muslimer. Priset är på 200 000 kronor.

Claudia Dantschke har sedan 2001 arbetat för Zentrum demokratische Kultur, en organisation som arbetar för att främja upplysningsidéer och demokratiska värden. Hon har kartlagt och tagit fram strategier mot antidemokratiska och våldsbejakande nätverk i tyska lokalsamhällen.

– Varje ideologi har sina egna berättelser, men det finns mekanismer som är lika för dessa totalitära ideologier. De egna har alltid rätt, allt är svart och vitt. Vi arbetar individuellt och söker efter orsaker. Det är också viktigt att skapa något som kan ersätta vad man eventuellt går miste om när man lämnar en totalitär miljö.

Priset delas ut på onsdagskvällen vid en ceremoni på Norstedts förlag i Stockholm.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA