nmr medborgarplatsen foto polisen

Den 23 januari 2016 på Medborgarplatsen utbröt tumult när en grupp nazister attackerade polis på plats: Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Publicerad 2017-11-07

Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för våldsamt upplopp för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis i Stockholm 2016.

I anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen höll en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Stockholm 2016 attackerade en grupp aktivister i samlad trupp poliser på plats. Gruppen nazister tryckte polisen bakåt med sina sköldar, åtminstone en av poliserna föll omkull.

På måndagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom mot en 23-årig aktivist, som deltog vid attacken. 23-åringen döms till en månads fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. 23-åringen har varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen under flera år.

Totalt har tio aktivister från Nordiska motståndsrörelsen dömts för våldsamt upplopp för sin inblandning vid attacken mot polisen. Tre av dem har fått domen fastställd av Svea hovrätt. Av de sju domarna i tingsrätten, så har ytterligare fyra överklagats och väntar på ny rättegång.

Fyra av dem som åtalades har friats av tingsrätten.

Ytterligare tre av aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för attacken och väntar på rättegång.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA