nmr medborgarplatsen foto polisen

Den 23 januari 2016 på Medborgarplatsen utbröt tumult när en grupp nazister attackerade polis på plats: Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Publicerad 2017-11-07

Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för våldsamt upplopp för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis i Stockholm 2016.

I anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen höll en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Stockholm 2016 attackerade en grupp aktivister i samlad trupp poliser på plats. Gruppen nazister tryckte polisen bakåt med sina sköldar, åtminstone en av poliserna föll omkull.

På måndagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom mot en 23-årig aktivist, som deltog vid attacken. 23-åringen döms till en månads fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. 23-åringen har varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen under flera år.

Totalt har tio aktivister från Nordiska motståndsrörelsen dömts för våldsamt upplopp för sin inblandning vid attacken mot polisen. Tre av dem har fått domen fastställd av Svea hovrätt. Av de sju domarna i tingsrätten, så har ytterligare fyra överklagats och väntar på ny rättegång.

Fyra av dem som åtalades har friats av tingsrätten.

Ytterligare tre av aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för attacken och väntar på rättegång.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA