"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

Publicerad 2017-12-13

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Rättegången inleddes på onsdagen i säkerhetssalen i domstolen i Frankfurt.

Åklagaren hävdar att John Ausonius den 23 februari 1992 sökt upp och konfronterat Blanka Zmigrod, en äldre kvinna som arbetade i garderoben på en restaurang i Frankfurt som Ausonius besökte dagen före. På restaurangen hade han anklagat henne för att ha stulit ett elektroniskt fickminne ur hans överrock. Enligt åklagaren har Ausonius skjutit Blanka Zmigrod i huvudet när hon var på väg hem från sitt arbete. Hon avled direkt.

Enligt åklagaren finns tillräcklig bevisning, dels i form av vittnesuppgifter, dels ammunition som stämmer överens med den typ som togs i beslag när John Ausonius greps i Sverige för mord och mordförsök våren 1992, skriver der Spiegel.

John Ausonius dömdes 1993 till livstids fängelse för en serie skjutningar i Stockholm och Uppsala 1991–1992. Ausonius attackerade män som han på utseendet bedömde var invandrare från länder utanför Nordeuropa. En man, den iranske studenten Jimmy Ranjbar, dödades. Sammanlagt tio andra människor skadades av Ausonius kulor, en av dem fick svåra och permanenta funktionsnedsättningar.

Vid de första attentaten, hösten 1991, använde Ausonius ett finkalibrigt gevär med lasersikte, vilket gav honom namnet "Lasermannen" i pressen.

Vid sidan av skjutningarna dömdes Ausonius även för en serie bankrån i Stockholm. Redan innan skjutningarna och rånen hade han avtjänat ett straff för grov misshandel, och var känd för att kunna få plötsliga och kraftiga raseriutbrott.

John Ausonius, som erkänt samtliga brott han dömts för i Sverige, nekar till dådet i Frankfurt, och har begärt att få göra ett lögndetektortest.
Daniel Wiklander

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA