NMR-aktivist dödshotade och försökte angripa poliser

Publicerad 2017-09-01

En 23-årig ledande aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för att ha dödshotat poliser och för att ha agerat våldsamt vid ett polisingripande.

Det var i juni som polis fick ett larm om bråk på en pub i centrala Stockholm. I närheten av puben mötte polisen två män, varav den ena, 23-åringen, blödde i ansiktet. När polisen försökte kontrollera männen, sprang 23-åringen från platsen och uppträdde sedan våldsamt när polisen försökte få kontroll på honom.

Ett flertal patruller anslöt och först efter att polisen använt pepparspray får de handfängsel på mannen. I anslutning till ingripandet ska 23-åringen ha skrikit okvädningsord och riktat direkta dödshot mot poliserna. Han ska även ha frågat efter polisernas för- och efternamn. Flera poliser på plats uppger att de upplevde hoten som uppriktiga och obehagliga.
http://www.skribent.biz/admin/admin_articles.php?sorder=|||||&sid=841cdd33b17b411d9b9b8307416d9df8&aid=7437&lang=sv&routine=edit_article#headline
23-åringen står åtalad för försök till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Den 23-årige mannen är sedan många år aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, där han har en ledande roll i Stockholmsavdelningen. Han har även varit en del av organisationens redaktionella verksamhet.

23-åringen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp efter en händelse 2013 då aktivister från Nordiska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Han dömdes för den händelsen och en misshandel i samband med en manifestation i Uppsala samma år till sex månaders fängelse.

Utöver åtalet nu så väntar 23-åringen på rättegång för ytterligare två händelser. Dels för att förra året med våld försökt angripa en ordningsvakt på en krog i Stockholm, dels för våldsamt upplopp i samband med att Nordiska motståndsrörelsen attackerade poliser vid en manifestation på Medborgarplatsen 2016.

Expo har tidigare rapporterat hur polisen allt mer uttalat kommit att ses som en fiende inom Nordiska motståndsrörelsen.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA