NMR-aktivist dödshotade och försökte angripa poliser

Publicerad 2017-09-01

En 23-årig ledande aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för att ha dödshotat poliser och för att ha agerat våldsamt vid ett polisingripande.

Det var i juni som polis fick ett larm om bråk på en pub i centrala Stockholm. I närheten av puben mötte polisen två män, varav den ena, 23-åringen, blödde i ansiktet. När polisen försökte kontrollera männen, sprang 23-åringen från platsen och uppträdde sedan våldsamt när polisen försökte få kontroll på honom.

Ett flertal patruller anslöt och först efter att polisen använt pepparspray får de handfängsel på mannen. I anslutning till ingripandet ska 23-åringen ha skrikit okvädningsord och riktat direkta dödshot mot poliserna. Han ska även ha frågat efter polisernas för- och efternamn. Flera poliser på plats uppger att de upplevde hoten som uppriktiga och obehagliga.
http://www.skribent.biz/admin/admin_articles.php?sorder=|||||&sid=841cdd33b17b411d9b9b8307416d9df8&aid=7437&lang=sv&routine=edit_article#headline
23-åringen står åtalad för försök till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Den 23-årige mannen är sedan många år aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, där han har en ledande roll i Stockholmsavdelningen. Han har även varit en del av organisationens redaktionella verksamhet.

23-åringen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp efter en händelse 2013 då aktivister från Nordiska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Han dömdes för den händelsen och en misshandel i samband med en manifestation i Uppsala samma år till sex månaders fängelse.

Utöver åtalet nu så väntar 23-åringen på rättegång för ytterligare två händelser. Dels för att förra året med våld försökt angripa en ordningsvakt på en krog i Stockholm, dels för våldsamt upplopp i samband med att Nordiska motståndsrörelsen attackerade poliser vid en manifestation på Medborgarplatsen 2016.

Expo har tidigare rapporterat hur polisen allt mer uttalat kommit att ses som en fiende inom Nordiska motståndsrörelsen.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA