knogjaarn

Polisen fann ett knogjärn i den misstänktes kalsonger. Foto: Polisen

NMR-aktivister åtalas för misshandel

Publicerad 2017-08-09

Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen misstänks för att helt oprovocerat gett sig på ett sällskap i centrala Stockholm. De var vid tillfället beväpnade med pepparspray och knogjärn.

Det var natten mot den 21 maj som ett sällskap som promenerade i centrala Stockholm attackerades. Enligt förundersökningen skedde attacken helt oväntat och oprovocerat. Två personer åtalas nu för händelsen.

En 28-åring åtalas för att ha sprutat pepparspray i ansiktet på en man i sällskapet. 28-åringen ska vid tillfället även ha råkat spraya en kvinna i sitt eget sällskap.

28-åringen och tre andra personer lämnade efter händelsen platsen. De som utsatts för attacken följde efter sällskapet och kontaktade samtidigt polis. I anslutning till det så ska de ha hotats av en 19-åring som var tillsammans med 28-åringen. 19-åringen ska ha ställt sig i "fight position" och sagt att "ni kommer få stryk om ni inte drar nu".

Vid polisens visitering visade det sig att 28-åringen gömt ett knogjärn i underkläderna.

28-åringen är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Även 19-åringen är hemmahörande i Eskilstuna och aktivist i nazistorganisationen.

I slutet av juli ingick de båda i den grupp svenskar som hindrades att resa in i Norge för att delta i en demonstration som arrangerades av Nordiska motståndsrörelsen.

28-åringen åtalas för misshandel, brott mot knivlagen och andra farliga föremål samt vapenbrott. 19-åringen åtalas för olaga hot. Rättegång kommer att hållas i slutet av september.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA