NMR i Kristiansand

31-åringen vid demonstrationen i Kristiansand den 29 juli. Foto: Fædrelandsvennen

Stort vapenbeslag hos norska nazister

Publicerad 2017-08-11

Två medlemmar i den norska grenen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förfogade över stora mängder olagliga vapen. Vid tillslaget i parets hem fann polisen även narkotika.

Vapenbeslaget gjordes den 7 juli, tre veckor innan mannen, 31, och kvinnan, 30, deltog på Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kristiansand. Det visar en granskning som den norska nättidningen Filter Nyheter gjort. I parets bostad i Østfold fann polisen även en mindre mängd narkotika.

Enligt Filter är paret framträdande aktivister i den norska grenen av Nordiska motståndsrörelsen och de har även deltagit i nazistorganisationens arrangemang i Sverige.

Husrannsakan i Østfold gjordes efter att kvinnans och mannens bil stoppats i en poliskontroll. Polisen misstänkte rattfylleri och narkotikainnehav. I parets bostad fann polisen en stor mängd vapen.

– Det var allt från elpistoler och luftvapen till pistoler och gevär. Majoriteten av vapnen var replikor eller plomberade, men en del av vapnen verkar vara funktionella, säger poliskommissarie Thea Kaabbel i östra polisdistriktet för Filter Nyheter.

Det ska också ha hittats ammunition i huset. Kaabbel säger till Filter Nyheter att analysen av vapnen inte är klar och att det därför i nuläget inte är klarlagt hur många av dem som kan avfyras utan att först modifieras.

Enligt Filter Nyheter är den norska säkerhetstjänsten PST informerade om tillslaget.

– Jag kan bekräfta att PST rutinmässigt underrättats om det här. Det är den lokala polisen som kan kommentera beslaget, men det är klart att vi ser det som oroande när människor knutna till en extrem miljö har tillgång till vapen, säger Trond Hugubakken, kommunikationsdirektör på PST.

Den 31-årige mannen är sedan tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för misshandel. De flesta våldsdomarna är dock mer än tio år gamla.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA