SDEngdahl

Håkan Engdahl meddelade vid fullmäktigemötet att han lämnar partiet. Foto: Växjö kommun webbsändning

Toppolitiker lämnar SD – anser att demokratin i partiet är satt ur spel

Publicerad 2017-08-30

På fullmäktigemötet i Växjö på tisdagen meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Håkan Engdahl att han lämnar partiet. Han uppger att beslutet inte är grundat på ett missnöje med politiken utan på den bristande interndemokratin i partiet.

På fullmäktigemötet i Växjö på tisdagen meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Håkan Engdahl att han lämnar partiet. Han uppger att beslutet inte är grundat på ett missnöje med politiken utan på den bristande interndemokratin i partiet.

Håkan Engdahl har sedan valet 2010 företrätt Sverigedemokraterna i Växjö. Som gruppledare är han en av partiets toppnamn i kommunen. I anslutning till tisdagens fullmäktigemöte meddelade han att han lämnar partiet.

– Jag kan inte stå upp och jobba för Sverigedemokraternas flagg, från och med i dag, sa han från talarstolen.

Han påpekade att han fortfarande stödjer Sverigedemokraternas politik, men menar att interndemokratin är satt ur spel. Den som har en avvikande åsikt från parti- eller distriktledning eller som säger vad man vill riskerar att få kniven i ryggen och uteslutas, menar Håkan Engdahl.

Håkan Engdahl sa i anslutning till sitt tillkännagivande att han har för avsikt att sitta kvar i fullmäktige.

Håkan Engdahl har varit sjukskriven under en tid. Tisdagens fullmäktigemöte var det första i år som han närvarat på.

Expo har sökt Håkan Engdahl och Sverigedemokraterna riks för en kommentar.
Anders Dalsbro

Döms för antijudisk tröja

Hets mot folkgrupp. En 31-årig man döms mot sitt nekande för spridande av antisemitiskt budskap efter att han på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Han infiltrerade alt-right-rörelsen - mötte rasismen och hatet inifrån

Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.

Meet the 25-year old Swede who went undercover to expose the alt-right

Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate.The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States.The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA