sd fb collage webb

Foto: Polisen (kollage)

Hetsade i SD:s facebook-grupp - döms till böter

Publicerad 2018-02-08

En 71-årig kvinna döms för hets mot folkgrupp efter en kommentar i Sverigedemokraternas facebook-grupp. Tingsrätten slår fast att inlägget haft stor spridning.

Det var den 8 juni som kvinnan, bosatt i Borås, i Sverigedemokraternas facebook-grupp kommenterade en artikel som lagts upp från SD:s tidning Samtiden. Rubriken löd "ensamkommande under 40 år räknas som barn".

"Våldtar varenda kvinna de ser""
I förhör uppger 71-åringen att hon måste ha blivit så illa berörd över artikeln så att hon skrev sin kommentar:

"Tala om skämt dom har inga problem med beröring eftersom dom våldtar varenda kvinna dom ser, slår ner personal slår sönder sina boenden osv, det är vi som blir illa berörda av dom 30 åriga skäggbarnens beröringsframfart."

Borås tingsrätt slår fast att kommentaren fått stor spridning och ger uttryck för missaktning mot andra folkgrupper. 71-åringen hävdar att hon endast syftat på enskilda individer som begått brottsliga handlingar.

Döms till böter
Tingsrätten menar att hon måste ha insett att "det fanns en överhängande risk för att personer som läste texten skulle komma att uppfatta det som ett uttryck för missaktning mot andra folkgrupper i allmänhet och de stora flertalet ensamkommande flyktingbarn som vid tidpunkten för kommentaren kommit till Sverige i synnerhet."

Därmed har 71-åringen åtminstone uppfyllt ett likgiltighetsuppsåt, menar tingsrätten.

71-åringen döms för hets mot folkgrupp till dagsböter.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA