Svenska och norska nazister samarbetar

Publicerad 2003-06-21
Det senaste numret av "Nationellt Motstånd", utgett av den svenska nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, har en suggestiv framsida som visar åtta män som står och räcker varandra handen framför en vidunderlig utsikt över ett nordiskt landskap.

Det är före detta norska Bootboys - numera Nasjonal Ungdom - som har inlett ett samarbete med Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och deras ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Samarbetet uppstod av allt att döma när man firade den svenska nationaldagen tillsammans utanför Karlstad.

Thor Bach på Monitor menar att samarbetet kan gagna de norska nazisterna, eftersom dessa inte är kända för samma organisationsförmåga som sina svenska kollegor.

Ett första tecken på samarbetet är en mängd klisterlappar från Nasjonal Ungdom som satts upp i Oslos tunnelbana. De är direkta kopior av motsvarande svenskt material och förmodligen tryckta på ett svenskt nazikontrollerat tryckeri.

Monitor framhåller i sin artikel att flera av de mer aktiva personerna i såväl Svenska Motståndsrörelsen som det norska Nasjonal Ungdom är dömda för våldsbrott.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA