Svenska och norska nazister samarbetar

Publicerad 2003-06-21
Det senaste numret av "Nationellt Motstånd", utgett av den svenska nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, har en suggestiv framsida som visar åtta män som står och räcker varandra handen framför en vidunderlig utsikt över ett nordiskt landskap.

Det är före detta norska Bootboys - numera Nasjonal Ungdom - som har inlett ett samarbete med Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och deras ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Samarbetet uppstod av allt att döma när man firade den svenska nationaldagen tillsammans utanför Karlstad.

Thor Bach på Monitor menar att samarbetet kan gagna de norska nazisterna, eftersom dessa inte är kända för samma organisationsförmåga som sina svenska kollegor.

Ett första tecken på samarbetet är en mängd klisterlappar från Nasjonal Ungdom som satts upp i Oslos tunnelbana. De är direkta kopior av motsvarande svenskt material och förmodligen tryckta på ett svenskt nazikontrollerat tryckeri.

Monitor framhåller i sin artikel att flera av de mer aktiva personerna i såväl Svenska Motståndsrörelsen som det norska Nasjonal Ungdom är dömda för våldsbrott.
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro