Insikten om rasismen i Israel ökar

Publicerad 2004-09-01

Tre av fyra israeliska judar vill fortfarande att demokratin i Israel ska begränsas efter etniska kriterier. Samtidigt växer medvetenheten om att den arabiska minoriteten i landet diskrimineras. Det visar en nyligen publicerad rapport om tillståndet i den israeliska demokratin som utarbetats av Israels demokratiinstitut.

Den årliga rapporten från Israels demokratiinstitut visar på vissa förbättringar av läget i landet. Graden av pressfrihet har stigit och institutet kan se en ökande insikt bland medborgarna om att den arabiska befolkningen i landet drabbas av diskriminering och rasism.

Rapporten visar också att andelen judiska israeler som stödjer lika rättigheter mellan araber och judar är fler än året innan, liksom andelen som accepterar arabiska partier i regeringen. Men toleransen är fortsatt mycket låg.

Endast 64 procent av Israels vuxna judar ställer sig bakom kravet på att ge araberna lika rättigheter i landet. Bland ungdomarna stöds kravet av färre än hälften.

En majoritet av Israels judiska befolkning vill inte låta den arabiska befolkningen få politiskt inflytande i Israel. Bara 45 procent av de vuxna och 28 procent av ungdomarna kan acceptera arabiska partier i regeringen. Tre av fyra, så många som 77 procent, anser att viktiga beslut för Israel kräver en specifik judisk majoritet. Vilket i praktiken innebär en begränsning av demokratin efter etniska kriterier.

60 procent av de vuxna judarna stöder också en politik som syftar till att de arabiska medborgarna ska lämna Israel.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro