Insikten om rasismen i Israel ökar

Publicerad 2004-09-01

Tre av fyra israeliska judar vill fortfarande att demokratin i Israel ska begränsas efter etniska kriterier. Samtidigt växer medvetenheten om att den arabiska minoriteten i landet diskrimineras. Det visar en nyligen publicerad rapport om tillståndet i den israeliska demokratin som utarbetats av Israels demokratiinstitut.

Den årliga rapporten från Israels demokratiinstitut visar på vissa förbättringar av läget i landet. Graden av pressfrihet har stigit och institutet kan se en ökande insikt bland medborgarna om att den arabiska befolkningen i landet drabbas av diskriminering och rasism.

Rapporten visar också att andelen judiska israeler som stödjer lika rättigheter mellan araber och judar är fler än året innan, liksom andelen som accepterar arabiska partier i regeringen. Men toleransen är fortsatt mycket låg.

Endast 64 procent av Israels vuxna judar ställer sig bakom kravet på att ge araberna lika rättigheter i landet. Bland ungdomarna stöds kravet av färre än hälften.

En majoritet av Israels judiska befolkning vill inte låta den arabiska befolkningen få politiskt inflytande i Israel. Bara 45 procent av de vuxna och 28 procent av ungdomarna kan acceptera arabiska partier i regeringen. Tre av fyra, så många som 77 procent, anser att viktiga beslut för Israel kräver en specifik judisk majoritet. Vilket i praktiken innebär en begränsning av demokratin efter etniska kriterier.

60 procent av de vuxna judarna stöder också en politik som syftar till att de arabiska medborgarna ska lämna Israel.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA