Insikten om rasismen i Israel ökar

Publicerad 2004-09-01

Tre av fyra israeliska judar vill fortfarande att demokratin i Israel ska begränsas efter etniska kriterier. Samtidigt växer medvetenheten om att den arabiska minoriteten i landet diskrimineras. Det visar en nyligen publicerad rapport om tillståndet i den israeliska demokratin som utarbetats av Israels demokratiinstitut.

Den årliga rapporten från Israels demokratiinstitut visar på vissa förbättringar av läget i landet. Graden av pressfrihet har stigit och institutet kan se en ökande insikt bland medborgarna om att den arabiska befolkningen i landet drabbas av diskriminering och rasism.

Rapporten visar också att andelen judiska israeler som stödjer lika rättigheter mellan araber och judar är fler än året innan, liksom andelen som accepterar arabiska partier i regeringen. Men toleransen är fortsatt mycket låg.

Endast 64 procent av Israels vuxna judar ställer sig bakom kravet på att ge araberna lika rättigheter i landet. Bland ungdomarna stöds kravet av färre än hälften.

En majoritet av Israels judiska befolkning vill inte låta den arabiska befolkningen få politiskt inflytande i Israel. Bara 45 procent av de vuxna och 28 procent av ungdomarna kan acceptera arabiska partier i regeringen. Tre av fyra, så många som 77 procent, anser att viktiga beslut för Israel kräver en specifik judisk majoritet. Vilket i praktiken innebär en begränsning av demokratin efter etniska kriterier.

60 procent av de vuxna judarna stöder också en politik som syftar till att de arabiska medborgarna ska lämna Israel.
Daniel Olsson

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA