"Raggarkungen" fiskar röster i Bjuv

Publicerad 2006-08-29

I helgen genomfördes den årliga festivalen i skånska Bjuv. I spetsen för en procession genom staden färdades den lokala ”raggarkungen”, Allan Jönsson, iförd kungakrona och med spira i hand. Allan Jönsson har stärkt banden mellan sitt parti Sverigedemokraterna och raggarföreningen Old Wheelers de senaste åren. För Allan Jönsson är ordförande i båda föreningarna.

Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv, Allan Jönsson, är också ordförande för den lokala raggarföreningen Old Wheelers.
Foto: Expo


- De är väldigt förankrade på orten, de där rasisterna, förklarar en kampanjarbetare från den borgerliga alliansen för Expo när processionen drar genom Bjuv.

Allan Jönsson har sin bakgrund i det högerpopulistiska partiet Framstegspartiet. I våras beslutade Framstegspartiet i Bjuv att gå över till Sverigedemokraterna och Allan Jönsson blev lokalavdelningens ordförande. Själv hade Allan Jönsson varit aktiv i Sverigedemokraterna på regional och nationell nivå sedan ett par år tillbaka. I år toppar han också Sverigedemokraternas lista på orten.

Möten i raggarlokal
Eftersom han samtidigt är ordförande för den lokala raggarföreningen Old Wheelers har partiet naturliga beröringspunkter till ett stort antal människor.
Sverigedemokraterna har också haft möten i Old Wheelers lokaler.

Sedan flera år har det förekommit diskussioner inom Sverigedemokraterna om att partiet ska profilera sig mer mot motorintresserade väljare. Partiet ha också deltagit på flera årliga sammandragningar för motorintresserade som Power meet i Västerås.

Partisekreteraren, Björn Söder, föreslog för några år sedan att partiet skulle ta fram ett flygblad om sänkt bensinskatt som skulle delas ut särskilt vid motorarrangemang. Något sådant material har inte tagits fram.

Blandat resultat
Sverigedemokraterna är inte det första partiet inom den nationella rörelsen som har försökt att profilera sig gentemot raggare och andra motorintresserade. Nordiska Rikspartiet försökte flera gånger på 1970-talet att profilera sig gentemot raggare. Men med blandat resultat.

Även flera högerpopulistiska partier, däribland Det Nya Partiet och Ny Demokrati, har sökt stöd bland motorintresserade.
1998 hade Ian Wachtmeisters parti Det Nya Partiets ”Ja till bilism” som en av sina valparoller.

Alexander Bengtsson
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA