Våren 2003 demonstrerade Martin Klausen (th) i täten på Nationaldemokraternas demonstration i Filipstad sida vid sida med dåvarande seniorordföranden Harry Edlund.
© Daniel Olsson/Expo

SD-ordförande hade ledarroll i ND

Publicerad 2006-02-23

Sverigedemokraternas ordförande i Sundsvall, Martin Klausen, har ett förflutet som ledande Nationaldemokrat i Filipstad. För Sverigedemokraterna centralt kommer uppgifterna om den egna ordföranden som en total överraskning.

- Det här är helt nytt för mig och även för andra, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson.

Han säger att han aldrig sett Klausen innan han framträdde i en direktsänd TV-debatt i början av veckan.

Den 20 februari deltog Martin Klausen som representant för Sverigedemokraterna i TV4 Mitts morgonprogram. Den 22-årige ordföranden för lokalavdelningen i Sundsvall mötte det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Lindstrand och förklarade bland annat att han tyckte det var odemokratiskt av övriga partier att motarbeta Sverigedemokraterna när de nu avsåg att ställa upp i val till kommunfullmäktige.

Gick i täten
Martin Klausen har tidigare haft ledande funktioner i det extrema utbrytarpartiet Nationaldemokraterna (ND). Själv säger Klausen att han vid en tid var ordförande i Filipstads lokalavdelningen.

Våren 2003 gick han i täten vid partiets demonstration i Filipstad. Inför demonstrationen hade ND:s lokalavdelning gått ut med en inbjudan om att delta till flera av Nationalsocialistisk front lokalavdelningar och till det nazistiska aktivistnätverket info14.

Men Martin Klausens engagemang på den yttersta högerkanten sträcker sig betydligt längre tillbaka.

Från Exit till ND
I en intervju i Göteborgsposten 2001-03-01 säger Klausen att han hittade ”gängtillhörigheten hos rasisterna” redan i fjärde klass. Då artikeln skrevs var han engagerad i avhopparorganisationen Exit och föreläste på skolor för att sedan kort därpå träda in på nytt i den nationella rörelsen.

Nationaldemokraternas partistyrelse uteslöt Martin Klausen den 28 september 2003 på grund av partiskadlig verksamhet. Till grund för beslutet var påståenden om att Klausen gjort uttalanden i partiets namn och påstått sig ha titlar som han i själva verket inte hade längre.

Klausen ska också, enligt Nationaldemokraternas partistyrelse, ”ägnat sig åt att i Filipstad klottra över b:et i Rökning förbjuden-skyltar, vilket gjort att skyltarna deklarerat "Rökning för juden".”

Texten om uteslutningen finns fortfarande kvar på Nationaldemokraternas hemsida.

”Mina åsikter var likadana då”
- Det där skrev de när jag hade gått med i SD, säger Martin Klausen till Expo.se.

Han berättar att han vid en tid var ordförande för Nationaldemokraternas lokalavdelning i Filipstad men att han därefter lämnade partiet självmant och gick med i Sverigedemokraterna.

Har du bytt politisk ståndpunkt sedan dess?
- Ja, det har jag. Jag tillhör ju SD nu. Men mina åsikter var likadana då, säger Martin Klausen som menar att han alltid har haft Sverigedemokraternas åsikter.

- Dessutom blev jag aldrig utesluten. Jag hade skickat ett brev redan om att jag begärde utträde.

Tycker du att det är förenligt med att kalla sig demokrat och vara medlem i Nationaldemokraterna?
- Nationaldemokraterna, det hör du väl på namnet? De heter ju demokraterna, är inte socialdemokraterna demokrater? Om jag går in i ett parti så står jag för det partiets åsikter.

"Det här får vi titta närmare på”
För Sverigedemokraterna centralt kom både Martin Klausens ordförandeskap och tidigare engagemang i Nationaldemokraterna som en överraskning. Enligt partiets pressekreterare Mattias Karlsson såg han Klausen första gången i måndagens debatt i TV4 Mitt.

- Han har inte gjort något väsen av sig alls i partiet. Vi har haft en policy om att sådana som haft ledande positioner i Nationaldemokraterna inte ska ha det i Sverigedemokraterna, så det här får vi titta närmare på, säger Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna har nyligen uteslutit medlemmar som haft ledande positioner i Nationaldemokraterna, däribland Sverigedemokraterna i Mölndals ordförande Reine Wikström.

Läs mer
Martin Klausen avgår
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro