Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i fredags som Expo kunde avslöja den nyvalda ordförandens bakgrund som ordförande för Nationaldemokraternas lokalavdelning i Filipstad. I en intervju sa Martin Klausen då att han lämnade Nationaldemokraterna på eget bevåg, men att han har samma åsikter idag som han har nu, åsikter han beskrev som "sverigedemokratiska". Han såg inte heller Nationaldemokraterna som ett odemokratiskt parti eftersom de hade ordet demokrati i partinamnet.

Expo kunde också avslöja att Klausen i flera år, före sitt partipolitiska engagemang för Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna, umgåtts i Vit makt-miljön för att därefter med avhopparorganisationen Exits hjälp röra sig bort från nazismen. Men han kom alltså tillbaka till den nationella rörelsen.

"Ungdomligt oförstånd"

Nu beskriver han sitt engagemang för Nationaldemokraterna som ett utslag av "ungdomligt oförstånd och naivitet".
- Det är ett misstag jag får leva med, säger Martin Klausen enligt pressmeddelandet som skickades ut efter ett medlemsmöte i lokalavdelningen under gårdagen.

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Timrå, Arne Andersson, övertar nu tillfälligt ordförandeposten i avdelningen och det finns inget som tyder på att Martin Klausen skulle ha lämnat partiet.

Nazistiska Nordiska rikspartiet

Det är inte första gången som ledande nationaldemokrater går över till Sverigedemokraterna och får nya höga poster. Det är inte heller första gången som före detta nationaldemokrater får lämna sina poster i Sverigedemokraterna.
I höstas uteslöts Sverigedemokraternas ordförande i Mölndal, Reine Wikström. Han har ett tidigare förflutet som medlem i öppet nazistiska Nordiska rikspartiet och hade haft flera viktiga poster inom Nationaldemokraterna, på så väl central, regional som lokal nivå.
En styrelseledamot för Sverigedemokraternas västdistrikt uteslöts också under förra året eftersom han innehaft förtroendeposter för det extrema utbrytarpartiet och gjort starkt homofientliga uttalanden.

Ämnen i artikeln