Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det här är helt nytt för mig och även för andra, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson.

Han säger att han aldrig sett Klausen innan han framträdde i en direktsänd TV-debatt i början av veckan.

Den 20 februari deltog Martin Klausen som representant för Sverigedemokraterna i TV4 Mitts morgonprogram. Den 22-årige ordföranden för lokalavdelningen i Sundsvall mötte det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Lindstrand och förklarade bland annat att han tyckte det var odemokratiskt av övriga partier att motarbeta Sverigedemokraterna när de nu avsåg att ställa upp i val till kommunfullmäktige.

Gick i täten

Martin Klausen har tidigare haft ledande funktioner i det extrema utbrytarpartiet Nationaldemokraterna (ND). Själv säger Klausen att han vid en tid var ordförande i Filipstads lokalavdelningen.

Våren 2003 gick han i täten vid partiets demonstration i Filipstad. Inför demonstrationen hade ND:s lokalavdelning gått ut med en inbjudan om att delta till flera av Nationalsocialistisk front lokalavdelningar och till det nazistiska aktivistnätverket info14.

Men Martin Klausens engagemang på den yttersta högerkanten sträcker sig betydligt längre tillbaka.

Från Exit till ND

I en intervju i Göteborgsposten 2001-03-01 säger Klausen att han hittade ”gängtillhörigheten hos rasisterna” redan i fjärde klass. Då artikeln skrevs var han engagerad i avhopparorganisationen Exit och föreläste på skolor för att sedan kort därpå träda in på nytt i den nationella rörelsen.

Nationaldemokraternas partistyrelse uteslöt Martin Klausen den 28 september 2003 på grund av partiskadlig verksamhet. Till grund för beslutet var påståenden om att Klausen gjort uttalanden i partiets namn och påstått sig ha titlar som han i själva verket inte hade längre.

Klausen ska också, enligt Nationaldemokraternas partistyrelse, ”ägnat sig åt att i Filipstad klottra över b:et i Rökning förbjuden-skyltar, vilket gjort att skyltarna deklarerat "Rökning för juden".”

Texten om uteslutningen finns fortfarande kvar på Nationaldemokraternas hemsida.

”Mina åsikter var likadana då”

- Det där skrev de när jag hade gått med i SD, säger Martin Klausen till Expo.se.

Han berättar att han vid en tid var ordförande för Nationaldemokraternas lokalavdelning i Filipstad men att han därefter lämnade partiet självmant och gick med i Sverigedemokraterna.

Har du bytt politisk ståndpunkt sedan dess?
- Ja, det har jag. Jag tillhör ju SD nu. Men mina åsikter var likadana då, säger Martin Klausen som menar att han alltid har haft Sverigedemokraternas åsikter.

- Dessutom blev jag aldrig utesluten. Jag hade skickat ett brev redan om att jag begärde utträde.

Tycker du att det är förenligt med att kalla sig demokrat och vara medlem i Nationaldemokraterna?
- Nationaldemokraterna, det hör du väl på namnet? De heter ju demokraterna, är inte socialdemokraterna demokrater? Om jag går in i ett parti så står jag för det partiets åsikter.

"Det här får vi titta närmare på”

För Sverigedemokraterna centralt kom både Martin Klausens ordförandeskap och tidigare engagemang i Nationaldemokraterna som en överraskning. Enligt partiets pressekreterare Mattias Karlsson såg han Klausen första gången i måndagens debatt i TV4 Mitt.

- Han har inte gjort något väsen av sig alls i partiet. Vi har haft en policy om att sådana som haft ledande positioner i Nationaldemokraterna inte ska ha det i Sverigedemokraterna, så det här får vi titta närmare på, säger Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna har nyligen uteslutit medlemmar som haft ledande positioner i Nationaldemokraterna, däribland Sverigedemokraterna i Mölndals ordförande Reine Wikström.

Ämnen i artikeln