070619_inr_robert-larsson.jpg\

Robert Larsson som dömts för hets mot folkgrupp efter att han sålt tröjor med hakkors.
Foto: Expo

Döms för att ha sålt tröjor med hakkors

Publicerad 2007-06-19

Robert Larsson drivande person bakom vit makt-bolaget Sniper records har av Gävle tingsrätt dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Robert Larsson har från sin bostad i Gävle bedrivit postorderförsäljning för det nazistiska bolaget Sniper records. Han har bland annat sålt tröjor med hakkorstryck, som under 2005 och 2006 fanns för försäljning på bolagets hemsida. Gävle tingsrätt menar att hakkorssymbolen i det här sammanhanget är att betrakta som nedvärdering av andra folk.

Enligt Gävle tingsrätt så har Robert Larsson gjort sig skyldig till spridning av hets mot folkgrupp och dömer honom till en månads fängelse. 25-åringen medger att han sålt tröjorna, men bestrider samtidigt ansvar för brott.

Tidigare dömd


Robert Larsson är även sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp, vilket är en av anledningarna till att tingsrätten valde fängelsestraff istället för frivård. Han har även dömts för ett flertal misshandlar, olaga hot, brott mot vapenlagen och olovligt innehav av farligt föremål.

Aktiv i vit makt-rörelsen


Sedan många år har Robert Larsson varit aktiv i kretsen kring Nationalsocialistisk front, NSF. Han är kontaktperson för NSF:s lokalavdelning i Gävle. 1999 grundade Robert Larsson Sniper records. Enligt bolaget så går överskott av försäljningen till NSF-propaganda.

Sniper records säljer vit makt-musik, filmer och kläder. Bland annat säljer det en tröja med texten "Böghatare" och flaggor med hakkors.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA