070619_inr_robert-larsson.jpg\

Robert Larsson som dömts för hets mot folkgrupp efter att han sålt tröjor med hakkors.
Foto: Expo

Döms för att ha sålt tröjor med hakkors

Publicerad 2007-06-19

Robert Larsson drivande person bakom vit makt-bolaget Sniper records har av Gävle tingsrätt dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Robert Larsson har från sin bostad i Gävle bedrivit postorderförsäljning för det nazistiska bolaget Sniper records. Han har bland annat sålt tröjor med hakkorstryck, som under 2005 och 2006 fanns för försäljning på bolagets hemsida. Gävle tingsrätt menar att hakkorssymbolen i det här sammanhanget är att betrakta som nedvärdering av andra folk.

Enligt Gävle tingsrätt så har Robert Larsson gjort sig skyldig till spridning av hets mot folkgrupp och dömer honom till en månads fängelse. 25-åringen medger att han sålt tröjorna, men bestrider samtidigt ansvar för brott.

Tidigare dömd


Robert Larsson är även sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp, vilket är en av anledningarna till att tingsrätten valde fängelsestraff istället för frivård. Han har även dömts för ett flertal misshandlar, olaga hot, brott mot vapenlagen och olovligt innehav av farligt föremål.

Aktiv i vit makt-rörelsen


Sedan många år har Robert Larsson varit aktiv i kretsen kring Nationalsocialistisk front, NSF. Han är kontaktperson för NSF:s lokalavdelning i Gävle. 1999 grundade Robert Larsson Sniper records. Enligt bolaget så går överskott av försäljningen till NSF-propaganda.

Sniper records säljer vit makt-musik, filmer och kläder. Bland annat säljer det en tröja med texten "Böghatare" och flaggor med hakkors.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA