VAL 2010: SD-kandidat åtalad för misshandel

Publicerad 2010-07-16

En man som kandiderar för Sverigedemokraterna till en kommunfullmäktige i södra Sverige, står åtalad misstänkt för misshandel och olaga hot. Offret är mannens sambo.

Händelsen har enligt stämningsansökan inträffat i parets gemensamma bostad februari i år. Mannen har enligt åtalet slagit kvinnan och dragit runt henne i bostaden hållandes i kvinnans hår. Dessutom ska han ha hotat att döda kvinnan, och samtidigt riktat ett basebollträ mot hennes huvud.

Mannen nekar till anklagelserna, men bevisning finns i form av beslagtagna tillhyggen, samt de dokumenterade skador som kvinnan fick i samband med misshandeln.

Bör ta time out


Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson menar att partiet ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet.

- Jag tycker det är rimligt att han tar en time out tills ärendet är utrett, säger Karlsson till expo.se, men framhåller samtidigt att mannen i fråga ännu inte är dömd för det påstådda brottet.

Kandidaturen ett misstag


Mannen, som är registrerad som kandidat för Sverigedemokraterna hos Valmyndigheten hävdar att han inte alls ska kandidera för partiet.

- Det är nog någon missuppfattning, dom har skrivit in mitt namn utan att egentligen fråga mig, säger kandidaten när expo.se når honom för en kommentar.

Mannens uppgifter tillbakavisas dock av Mattias Karlsson som hävdar att alla som kandiderar för partiet måste skriva på en kandidatförklaring och en vandelsförsäkran. Därmed, menar han, är kandidaterna medvetna om att deras namn kommer hamna på en valsedel.

- Det är väl kanske ett sätt för honom att komma ur en jobbig situation, säger Mattias Karlsson till expo.se.

Datum för huvudförhandling i ärendet är ännu inte satt.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA