Svår misshandel efter bråk om bönetider

Publicerad 2011-03-28

Två män har åtalats misstänkta för att ha slagit och sparkat en 17-årig pojke så svårt att han fick hjärnblödning. Anledningen till misshandel ska vara att pojken ansågs vara shiamuslim. En av gärningsmännen har varit under Säkerhetspolisens bevakning.

Den grova misshandeln av den 17-åriga pojken skedde i en sporthall i Märsta i början av maj förra året. 17-åringen och hans bror ville byta om efter att ha spelat fotboll men blev först inte insläppta i omklädningsrummet. En diskussion uppstod, vilket slutade med att 17-åringen blev nedslagen och sen sparkad när han låg på golvet.

Upprinnelsen till bråket är enligt bröderna en diskussion om böner som uppstod inför en tidigare fotbollsmatch. En av de misstänkta männen blev irriterade på de shiamuslimska bröderna som inte delade sunnimuslimernas bönetider.

17-åringen sökte vård för sina skador. Han hade bland annat ont i huvudet, en värk som eskalerade under veckorna som gick. Ungefär en månad efter misshandeln sökte han vård igen. Då hittade läkarna hittade en blödning i 17-åringens hjärna och han opererades akut.

De misstänkta männen, 24 respektive 41 år gamla, pekades ut av ett vittne i omklädningsrummet. De har åtalats, misstänkta för grov misshandel. Båda förnekar brott.

Den misstänkte 24-åringen är sen tidigare känd av polisen, dömd för flera fall av misshandel. Han har dokumenterade kopplingar till den militanta islamistorganisationen al-Shabab och figurerar i Säkerhetspolisens utredning kring de två män som i början av mars friades av hovrätten, misstänkta för anstiftan till terrorbrott.

I utredningen finns inspelade telefonsamtal där 24-åringen har kontakt med den fritidsledare som 2008 reste från Rinkeby till Kenya och vidare till Somalia för att delta i krig.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA