Åtalas för att slagit bussförare

Publicerad 2011-09-05

Sverigedemokraternas styrelseledamot i Göteborg, Jan Borsing, åtalas för att ha knäckt revbenet på en busschaufför. Jan Borsing nekar till anklagelserna och hävdar att polisanmälan mot honom är politiskt motiverad.

Det var i somras som Jan Borsing polisanmäldes för våld mot tjänsteman, anklagad för att ha slagit till en busschaufför som frågat efter Borsings biljett. Busschauffören, som fick en fraktur i revbenet, satte igång sitt överfallslarm så att polisen kom till platsen.

Jan Borsing förnekar att han slagit till bussföraren, han menar att han knuffade bort chauffören eftersom han blockerade gången i bussen när Brosing försökte stämpla sin biljett. Han menar även bestämt att knuffen omöjligt kan ha lett till förarens skador.

Till Aftonbladet säger Jan Borsing att han anmälts på grund av att han är Sverigedemokrat.

- Det är politiskt helt enkelt, jag var den enda han kontrollerade. Han kände säkert igen mig från valaffischerna jag varit på. Jag är övertygad om att det är så, säger Borsing till tidningen.

En 20-årig som vittnade händelsen ställer sig bakom bussförarens historia. 20-åringen uppger även att han hört Jan Borsing skrika "svartskalle" till chauffören, rapporterar Göteborgs Posten.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro