Berlusconi varnar för ett muslimskt Milano

Publicerad 2011-05-24

Tonläget höjs inför andra omgången i borgmästarvalet i Milano. Premiärminister Silvio Berlusconi anklagade på måndagen oppositionen för att vilja göra Milano till en muslimsk stad, belägrad av invandrare och romer.

Det var på Berlusconis partis (PDL) hemsida som premiärministern gjorde sitt uppmärksammade utspel. Inför helgens andra valomgång i borgmästarvalet i Milano uppmanade han väljarna att lägga sin röst på den sittande borgmästaren Letizia Moratti.
"Milano kan inte, i slutet av 2015, vara en muslimsk stad, en zigenarstad fylld av romaläger, belägrad av invandrare".

Utspelet riktade sig mot center-vänster kandidaten Giuliano Pisapia, som Berlusconi kallar vänsterextremist.

Milano har under många år varit ett starkt fäste för den italienska högern. Under den senaste mandatperioden har staden styrts av en allians mellan Berlusconis parti PDL och det invandrarfientliga separatistpartiet Lega Nord.

Men nu kan vinden vända. I förra veckans första valomgång fick Giuliano Pisapia 48 procent av rösterna och Letizia Moratti bara 42 procent.

I centrum för striden mellan de två kandidaterna står bland annat frågan om Milanos muslimer ska få bygga en moské. Den sittande borgmästaren Moratti har motarbetat förslaget och menat att en moské skulle locka till sig stora mängder muslimer från hela Italien. Pisapia är däremot positivt inställd till att bygga en moské och har kritiserat Moratti för att hon inte bryr sig om stadens muslimer som nu tvingas be i skolor och garage.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro