Berlusconi varnar för ett muslimskt Milano

Publicerad 2011-05-24

Tonläget höjs inför andra omgången i borgmästarvalet i Milano. Premiärminister Silvio Berlusconi anklagade på måndagen oppositionen för att vilja göra Milano till en muslimsk stad, belägrad av invandrare och romer.

Det var på Berlusconis partis (PDL) hemsida som premiärministern gjorde sitt uppmärksammade utspel. Inför helgens andra valomgång i borgmästarvalet i Milano uppmanade han väljarna att lägga sin röst på den sittande borgmästaren Letizia Moratti.
"Milano kan inte, i slutet av 2015, vara en muslimsk stad, en zigenarstad fylld av romaläger, belägrad av invandrare".

Utspelet riktade sig mot center-vänster kandidaten Giuliano Pisapia, som Berlusconi kallar vänsterextremist.

Milano har under många år varit ett starkt fäste för den italienska högern. Under den senaste mandatperioden har staden styrts av en allians mellan Berlusconis parti PDL och det invandrarfientliga separatistpartiet Lega Nord.

Men nu kan vinden vända. I förra veckans första valomgång fick Giuliano Pisapia 48 procent av rösterna och Letizia Moratti bara 42 procent.

I centrum för striden mellan de två kandidaterna står bland annat frågan om Milanos muslimer ska få bygga en moské. Den sittande borgmästaren Moratti har motarbetat förslaget och menat att en moské skulle locka till sig stora mängder muslimer från hela Italien. Pisapia är däremot positivt inställd till att bygga en moské och har kritiserat Moratti för att hon inte bryr sig om stadens muslimer som nu tvingas be i skolor och garage.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA