Danmark utvisar kriminella utan medborgarskap

Publicerad 2011-06-21

Alla som begår brott i Danmark utan att ha danskt medborgarskap ska utvisas enligt ett nytt lagförslag. Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti stödjer förslaget som väntas röstas igenom på fredag.

Sören Pind, Danmarks integrationsminister och tillika medlem i liberala Venstre, vill att alla utlänningar som begår brott i Danmark utvisas, oavsett hur långt straff de döms till. Domstolar ska endast göra undantag när en utvisning uppenbart strider mot internationella lagar och konventioner, rapporterar tidningen Information.

Tidigare har åklagarmyndigheten varit den instans som fattat beslut om en person ska begäras utvisad eller inte. Nu ska domstolen självmant fatta beslut om utvisning.

Madelaine Seidlitz, jurist på människorättsorganisationen Amnesty, säger till Expo att Danmark godkänt en mängd olika konventioner som förbjuder utvisning till länder där det finns en risk att utsättas för tortyr, dödsstraff eller kroppsstraff.

– Folkrätten ser inte ut så, att man kan förverka rätten en person har att slippa bli utsatt för tortyr, dödsstraff eller kroppsstraff. Folkrätten gäller oavsett vilket brott den personen har begått, säger Madelaine Seidlitz.

Juridikprofessorn Eva Smith vid Köpenhamns universitet menar dock att antalet utvisningar från Danmark kan ökas och ändå hållas inom gränserna för folkrätten. Till Information säger hon dock att hon är oroad över hur lagtexten är utformad:

– Formuleringen att man endast ska underlåta att utvisa personer då det uppenbarligen strider mot konventionerna är bekymrande. Man riskerar att gå för långt åt det andra hållet och kränka konventionerna, säger hon.

Danska riksdagen väntas rösta om förslaget på fredag. Det väntas gå igenom då det finns en majoritet i riksdagen som stödjer förslaget, skriver Information.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro