Fiasko för Norwegian Defence League

Publicerad 2011-04-11

Det gick inte så bra för Norwegian Defence League vid lördagens demonstration mot vad de anser är en islamisering av Norge. Endast tio medlemmar mötte upp vid Akterhus fästning i centrala Oslo.

Det var fler journalister än demonstranter på plats vid Norwegian Defence Leagues första officiella framträdande i helgen. Det rapporterar det norska nyhetsorganet NRK.

NDL samlade tio aktivister som protesterade mot vad de anser är en extrem islamisering och en ny ockupation av Norge. Demonstrationen ägde rum på årsdagen för Nazitysklands invasion av Norge, den 9 april 1940.

Vid tolvtiden höll NDLs ledare Lena Andreassen ett tal till de tio anhängare som slutit upp och tackade för deras engagemang. Hon bevakades av ett tiotal polisbilar, ridande poliser och hundpatruller.

– Jag är jätteglad att några vågade ställa upp. Nästa gång blir vi flera, när vi ser att det inte leder till bråk, sa Lena Andreassen enligt NRK.

NDL möttes av omkring 700 motdemonstranter från bland annat SOS Rasisme, ett samfund som verkar mot rasism.

Polisens insatsledare Rune Bjørsvik sa också att det också förekommit hot mot Lena Andreassen från nazister.

– Därför är vi extra noga med vilka vi släpper fram till henne. Och det gör också situationen mer komplicerad, sa Bjørsvik till NRK.

Vid halv ett slutade NDLs demonstration och Lena Andreassen fördes bort från platsen med poliseskort.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro