Fiasko för Norwegian Defence League

Publicerad 2011-04-11

Det gick inte så bra för Norwegian Defence League vid lördagens demonstration mot vad de anser är en islamisering av Norge. Endast tio medlemmar mötte upp vid Akterhus fästning i centrala Oslo.

Det var fler journalister än demonstranter på plats vid Norwegian Defence Leagues första officiella framträdande i helgen. Det rapporterar det norska nyhetsorganet NRK.

NDL samlade tio aktivister som protesterade mot vad de anser är en extrem islamisering och en ny ockupation av Norge. Demonstrationen ägde rum på årsdagen för Nazitysklands invasion av Norge, den 9 april 1940.

Vid tolvtiden höll NDLs ledare Lena Andreassen ett tal till de tio anhängare som slutit upp och tackade för deras engagemang. Hon bevakades av ett tiotal polisbilar, ridande poliser och hundpatruller.

– Jag är jätteglad att några vågade ställa upp. Nästa gång blir vi flera, när vi ser att det inte leder till bråk, sa Lena Andreassen enligt NRK.

NDL möttes av omkring 700 motdemonstranter från bland annat SOS Rasisme, ett samfund som verkar mot rasism.

Polisens insatsledare Rune Bjørsvik sa också att det också förekommit hot mot Lena Andreassen från nazister.

– Därför är vi extra noga med vilka vi släpper fram till henne. Och det gör också situationen mer komplicerad, sa Bjørsvik till NRK.

Vid halv ett slutade NDLs demonstration och Lena Andreassen fördes bort från platsen med poliseskort.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA