101104_jomshof_464_1.jpg

Riksdagsledamoten Richard Jomshof har trots sina ansträngningar inte lyckats lugna de sverigedemokratiska gräsrötterna i Blekinge. Foto: Expo

Massavhopp efter SD-möte i Blekinge

Publicerad 2011-03-30

Situationen är kaotisk för Sverigedemokraterna i Blekinge. Efter helgens årsmöte lämnade halva kommunföreningen i partiledare Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg partiet. På samma möte hotade stora delar av Sverigedemokraterna i Olofström att hoppa av. UPPDATERAD: Se fotnot.

Inför helgens distriktsårsmöte i Blekinge hade riksdagsledamoten Richard Jomshof rest runt bland medlemmarna för att tygla missnöjet. Anledningen var bland annat det utbredda knorrandet kring lönerna till partiledningen.

Partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder tar ut en extra lön från partiet, utöver den ersättning de får från riksdagen, 36 000 respektive 24 000 kronor. Samtidigt förväntas lokala företrädare arbeta utan ersättning.

– Richard Jomshofs förklaring är att det är synd om Jimmie eftersom han måste ha Säpovakter och att han därför ska ha mer pengar i lön, säger SD-politikern Stig Werner till Expo.

Blekinge är ett av länen där lokalföreningarna reagerat starkt mot att de ska arbeta gratis medan partiledningen kräver att stora delar av partistödet ska skickas vidare till riksorganisationen. Även i Västra Götaland och distrikt Syd har liknande tongångar luftats.

Lämnar partiet
Förra veckan var Werner ledare för Sverigedemokraterna i Karlshamn. Idag är en av dem som lämnat partiet. Han är trött på partiledningens agerande.

– Totalt var vi fem som lämnade kommunföreningen i Karlshamn, det finns två kvar numera, säger Stig Werner.

I Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg ska halva föreningen ha hoppat av partiet, uppger Werner. Att Olofström har några aktiva medlemmar kvar överhuvudtaget beror på deras gruppledare Tomas Fredriksson.

– Jag uppmanade alla att stanna kvar och fortsätta arbeta, vi kan göra mer skillnad inom partiet än utanför, säger Tomas Fredriksson.

"En diktatur som Nordkorea"
Även han är trött på toppstyret inom partiet. Pratar om "en diktatur som Nordkorea" och hänvisar till att deltagarna i helgens årsmöte fick en lista utdelad med godkända namn som de kunde rösta på till den nya distriktstyrelsen. En av de märkligaste sakerna han varit med om under sin tid som föreningsmedlem.

– Det var Richard Jomshof som låg bakom listan. Stig Werner som var sammankallande i valberedningen blev avpolleterad och ersatt av två yngre killar som inte hade någon aning om vad de höll på med, säger Fredriksson.

Om det finns några medlemmar i Olofström kvar i slutet av veckan vet inte Fredriksson idag. Just nu har han fullt upp med att lugna de upprörda partiaktivisterna.

– Egentligen ville jag inte diskutera det här utåt, det var Richard Jomshof själv som gick ut med ett pressmeddelande. Han satte bollen i rullning och nu får han skylla sig själv, säger Tomas Fredriksson.

----------------
Fotnot: Sen Expo för förta gången rapporterade om bråket kring Blekingedistriktets årsmöte har nya uppgifter tillkommit som talar mot uppgifterna om att hälften av partiets medlemmar i Sölvesborg lämnat partiet: Nya turer i Blekingebråket
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro