Flyktingar trakasseras i Mariannelund

Publicerad 2011-12-14

Förra veckan begicks en grov gruppvåldtäkt i en av Migrationsverkets lägenheter i Mariannelund. Efter händelsen har flera flyktingar trakasserats. På tisdagen samlades flera aktörer inom kommunen för att diskutera situationen.

Efter våldtäkten har rasistiska affischer satts upp. Två män med utländsk bakgrund har misshandlats med tillhyggen och många flyktingar har utsatts för trakasserier, rapporterar Sveriges radio p4 Jönköping. Den högerextrema organisationen Nordisk ungdom har även gjort en aktion och satt upp en banderoll vid flyktingförläggningen.

På tisdagen samlades representanter från Migrationsverket, polisen, kommunen, näringslivet och flera frivilligorganisationer. Polisen och Migrationsverket informerade om läget i kommunen, efter den senaste tidens händelser.

– Det handlade om det allmänna läget som varit den senaste tiden i Mariannelund. Vi måste samarbeta med alla parter för att förbättra situationen. I många fall sprids också rykten som vi måste motverka, vi måste ha en kommunikation och ge ut bättre information för att minska risken för ryktesspridning,säger Stefan Augustsson som är inre befäl hos polisen i Eksjö till Expo.se.

Huvudsyftet med mötet var, enligt Birgitta Johansson på Centrumhuset där mötet ägde rum att få fram lokaler och mötesplatser för att främja integrationen.

– Våra asylsökande, våra gamla och flera andra har ingenstans att träffas vi vill ha en mötesplats för alla. En mötesplats kan bli en bas för ett integrationsarbete som inte har inte funnits, säger Johansson till expo.se.

Enligt Johansson var mötet framgångsrikt och hon upplever att hela samhället ställer upp för att skapa en bättre dialog. Just nu söker hon ett lämpligt hus som ska bli en mötesplats. Kommunen har även beslutat att tillsätta en arbetsgrupp för att främja mötet mellan asylsökanden och ortsbor.
Daniel Vergara

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro