Flyktingar trakasseras i Mariannelund

Publicerad 2011-12-14

Förra veckan begicks en grov gruppvåldtäkt i en av Migrationsverkets lägenheter i Mariannelund. Efter händelsen har flera flyktingar trakasserats. På tisdagen samlades flera aktörer inom kommunen för att diskutera situationen.

Efter våldtäkten har rasistiska affischer satts upp. Två män med utländsk bakgrund har misshandlats med tillhyggen och många flyktingar har utsatts för trakasserier, rapporterar Sveriges radio p4 Jönköping. Den högerextrema organisationen Nordisk ungdom har även gjort en aktion och satt upp en banderoll vid flyktingförläggningen.

På tisdagen samlades representanter från Migrationsverket, polisen, kommunen, näringslivet och flera frivilligorganisationer. Polisen och Migrationsverket informerade om läget i kommunen, efter den senaste tidens händelser.

– Det handlade om det allmänna läget som varit den senaste tiden i Mariannelund. Vi måste samarbeta med alla parter för att förbättra situationen. I många fall sprids också rykten som vi måste motverka, vi måste ha en kommunikation och ge ut bättre information för att minska risken för ryktesspridning,säger Stefan Augustsson som är inre befäl hos polisen i Eksjö till Expo.se.

Huvudsyftet med mötet var, enligt Birgitta Johansson på Centrumhuset där mötet ägde rum att få fram lokaler och mötesplatser för att främja integrationen.

– Våra asylsökande, våra gamla och flera andra har ingenstans att träffas vi vill ha en mötesplats för alla. En mötesplats kan bli en bas för ett integrationsarbete som inte har inte funnits, säger Johansson till expo.se.

Enligt Johansson var mötet framgångsrikt och hon upplever att hela samhället ställer upp för att skapa en bättre dialog. Just nu söker hon ett lämpligt hus som ska bli en mötesplats. Kommunen har även beslutat att tillsätta en arbetsgrupp för att främja mötet mellan asylsökanden och ortsbor.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA