Fördubbling av rasistiska sajter på internet

Publicerad 2011-08-22

Forum för levande historia lämnade på måndagen in en kartläggning om antisemitism och islamofobi i Sverige och internationellt till integrationsministern Erik Ullenhag. Rapporten visar på nära en fördubbling av rasistiska hemsidor på internet på två år.

På två år har antalet rasistiska sajter på internet nästan fördubblats. Idag bedöms det finnas cirka 15000 sidor med rasistiskt innehåll, år 2009 beräknades den siffran vara 8000.

Rapporten beskriver även en ökning av antisemitiska hatbrott under 2000-talet, värst var det 2009 då 250 brott anmäldes, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. De flesta av anmälningarna gäller kränkningar på nätet.

270 hatbrott anmäldes mot muslimer i Sverige under 2010. FNs flyktingkommissariat menar att politiker misslyckats med att skydda muslimer från hatbrott och diskriminering i Europa. Förbundet uttrycker även oro för högerpopulistiska partier som använder sig av propaganda mot muslimer i sina kampanjer.

Enligt Forum för levande historias rapport så är barn till lågutbildade föräldrar mer antisemitiska och islamofobiska än barn till högutbildade. Men även könet spelar in. Män är mer intoleranta än kvinnor. Fördomarna kommer inte ensamma, de som är negativa mot judar är också ofta negativa till muslimer och vice versa.

Lösningar som nämns för att förebygga rasism är bland annat mer utbildning om rasism i skolorna. Men även mer kartläggning av islamofobins och antisemitismens utbredning för att kunna arbeta förebyggande.

Vit makt-miljön i Sverige står för ungefär nio procent av alla anmälda hatbrott, en siffra som inte rört på sig nämnvärt de senaste åren. Rapporten konstaterar att vit makt-miljön i Sverige har tillgång till fler vapen än likande miljöer i Norge, Danmark och Tyskland.

Det var i mars som Forum för levande historia fick uppdraget av regeringen att samla ihop kunskap om de negativa föreställningar som finns om judar och muslimer. Även en kartläggning över gruppernas utsatthet samt lyckade åtgärder för att bekämpa rasismen ingick i uppdraget. Rapporten bygger på en sammanställning av redan befintliga källor.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA