Fördubbling av rasistiska sajter på internet

Publicerad 2011-08-22

Forum för levande historia lämnade på måndagen in en kartläggning om antisemitism och islamofobi i Sverige och internationellt till integrationsministern Erik Ullenhag. Rapporten visar på nära en fördubbling av rasistiska hemsidor på internet på två år.

På två år har antalet rasistiska sajter på internet nästan fördubblats. Idag bedöms det finnas cirka 15000 sidor med rasistiskt innehåll, år 2009 beräknades den siffran vara 8000.

Rapporten beskriver även en ökning av antisemitiska hatbrott under 2000-talet, värst var det 2009 då 250 brott anmäldes, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. De flesta av anmälningarna gäller kränkningar på nätet.

270 hatbrott anmäldes mot muslimer i Sverige under 2010. FNs flyktingkommissariat menar att politiker misslyckats med att skydda muslimer från hatbrott och diskriminering i Europa. Förbundet uttrycker även oro för högerpopulistiska partier som använder sig av propaganda mot muslimer i sina kampanjer.

Enligt Forum för levande historias rapport så är barn till lågutbildade föräldrar mer antisemitiska och islamofobiska än barn till högutbildade. Men även könet spelar in. Män är mer intoleranta än kvinnor. Fördomarna kommer inte ensamma, de som är negativa mot judar är också ofta negativa till muslimer och vice versa.

Lösningar som nämns för att förebygga rasism är bland annat mer utbildning om rasism i skolorna. Men även mer kartläggning av islamofobins och antisemitismens utbredning för att kunna arbeta förebyggande.

Vit makt-miljön i Sverige står för ungefär nio procent av alla anmälda hatbrott, en siffra som inte rört på sig nämnvärt de senaste åren. Rapporten konstaterar att vit makt-miljön i Sverige har tillgång till fler vapen än likande miljöer i Norge, Danmark och Tyskland.

Det var i mars som Forum för levande historia fick uppdraget av regeringen att samla ihop kunskap om de negativa föreställningar som finns om judar och muslimer. Även en kartläggning över gruppernas utsatthet samt lyckade åtgärder för att bekämpa rasismen ingick i uppdraget. Rapporten bygger på en sammanställning av redan befintliga källor.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro