Förintelseförnekelse och antisemitism i iranska statsmedier

Publicerad 2011-01-31

Förintelsen beskrivs som en myt av Iranska medier. Budskapen sprids genom den statskontrollerade radiokanalen IRIB och tv-kanalen PressTV, en gren av IRIB.

På IRIB:s engelskspråkiga hemsida, dagen efter Förintelsens minnesdag 2011, påstår radiokanalen att det inte existerade några gaskammare i nazistkontrollerade områden. De ifrågasätter också om Förintelsen ens ägt rum.

"Förintelsen, vilket forskning på är strikt förbjudet i väst, var ingenting annat än ett absurt påstående för att bosätta europeiska judar i det muslimska landet Palestina", skriver IRIB bland annat.

Radiokanalen skriver också att Irans president Mahmoud Ahmadinejad applåderats av alla oberoende och hederliga människor i världen när han krävt "verklig" forskning kring Förintelsen.

Ger plats åt kända antisemiter
IRIB:s dotterbolag PressTV som har sitt säte i Irans huvudstad Tehran sprider även den antisemitiska budskap. Med kontor i London och Washington når det ut till användare i västvärlden.

Mark Glenn är en kommentator för Presstv. Han har skrivit essäer som "Judaism nobodys friend" i vilken Judendomen beskrivs som en dödskult vars syfte är att erövra världen. Mark Glenn är en av flera kommentatorer på kanalen som återger gamla antisemitiska teser. Ett annat exempel är Paul Sheldon Foote som på sin blogg påstår att judar infiltrerar världsreligionerna för att få dem att "hata" muslimer.

Förintelseförnekarekonferens
Den Iranska regimen har uppmärksammats flera gånger tidigare för att sprida antisemitism och att ifrågasätta Förintelsen. 2006 hölls en två dagar lång konferens i Tehran. Dit bjöds kända högerextremister in, David Duke, tidigare medlem i den högerextrema organisationen Ku Klux Klan och förintelseförnekaren Robert Faurisson var två av talarna. På konferensen hölls tal med teman som "Förintelsen: ett modernt synsätt".

På konferensen höll också en lärare från Sverige en föreläsning i vilken han sade att antalet mördade judar inte var sex miljoner utan snarare 300 000. Läraren stängdes av från sitt jobb efter konferensen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro