110127_sthlmsynagoga_464.jpg

Synagogan i Stockholm bredvid Judiska församlingens lokaler. Foto: Expo

Häktad för hot mot judar och Säkerhetspolisen

Publicerad 2011-01-26

En 28-årig man från Stockholm skickade flera hotfulla mejl till judiska organisationer i Stockholm. Han har också hotat döda flera företrädare för Säkerhetspolisen.

Judiska Församlingen i Stockholm fick i början av januari fyra hotfulla e-postmeddelanden skickade till sig. Mejlen innehöll bland annat följande formuleringar:

"Jag vill stoppa kniv i judar, jag vill slakta varenda jude. Jag vill slakta varenda judinna, varenda judendomsutövare på denna jord".

"Jag vill sprätta upp dem som trasdockor. Jag vill bränna ihjäl dem, jag vill skära av halsen på er".

- Det tillhör visserligen den grövsta kategorin av hot vi får ta emot. Men det är inte ovanligt, säger en person på säkerhetsavdelningen vid Judiska församlingen i Stockholm.

Personen vill vara anonym på grund av säkerhetsläget.

- Tyvärr är det väldigt få incidenter som går till åtal. Det är vanligt att vi får ta emot brev med hot om våld och vykort med antisemitiska texter. Det är en stor mängd ouppklarade brott, säger talespersonen.

Även Judiska centralrådet i Stockholm fick mejlen skickade till sig.

28-åringen har vid flera tillfällen tagit kontakt med Säkerhetspolisen. Han har hotat att döda två chefer som vid flera tillfällen har företrätt myndigheten offentligt under de senaste månaderna. Två kvinnor med samma efternamn som en av cheferna har även de drabbats.

28-åringen greps den 4 januari i år och häktades tre dagar senare. Han har nu åtalats misstänkt för hets mot folkgrupp, olaga hot och hot mot tjänsteman.

Expo har varit i kontakt med Säkerhetspolisen som inte kommenterat fallet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro