Hemligt danskt nätverk avslöjat

Publicerad 2011-08-10

Ett hemligt nätverk med kopplingar till Dansk Folkeparti, Den Danske Forening och våldsamma högerextrema grupper har i det dolda arbetat med bland annat kartläggning av meningsmotståndare. Det avslöjade tidningen Politiken på tisdagen efter att den kommit över internt material från organisationen.

Nätverket, som funnits i över 20 år, kallar sig ORG och ska bestå av ett 100-tal medlemmar. De säger sig vilja "rensa" Danmark från invandrare och göra upp med de "landsförrädare" som möjliggjort eller stött invandringen.

Enligt Politiken så grundades ORG av en liten skara män, av vilka flera arbetat, eller kandiderat för Dansk Folkeparti. Samtidigt ska de ha haft fester med brinnande kors, eldat upp en "negerdocka" på bål och haft samröre med extrema organisationer med nazistiska och våldsamma tendenser. Bland vissa medlemmar i ORG ska det ha uttrycks en vilja att bruka våld mot invandrare.

Ledaren för organisationen är en direktör vid namn Jesper Nielsen, som tidigare ingått i Dansk Folkepartis ledning i Århus. Nielsen har avböjt Politikens erbjudande att låta sig intervjuas men ORG:s styrelse skriver i ett svar till tidningen att organisationen inte önskar bli omskriven och att den oroas över att skälen till att den varit hemlig kan leda till missförstånd.

Politiken har tagit del av ett stängt internetforum med flera års kommunikation mellan ORG:s medlemmar. I materialet framkommer det att ORG haft ett omfattande arkiv av "landsförrädare", det vill säga en kartläggning av politiska motståndare, i sin ägo. Enligt de uppgifter som Politiken tagit del av så ska kartläggningen ha pågått fram till åtminstone 2009.

Nätverkets avdelningsledare i Köpenhamn dömdes 2009 till fängelse för att ha missbrukat sin ställning som polis genom att ta fram uppgifter om sådana personer som ORG uppfattade som politiska motståndare. I samband med en husrannsakan i polisens hem fann de bevis för att han haft kontakt med Jesper Nielsen, men spåret följdes inte upp vid rättegången.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro